Szivárgás az Endeavour űrsikló kabinjában

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) mérnökei szivárgást fedeztek fel az Endeavour űrsikló kabinjában, és igyekeznek megoldani a problémát, hogy ne kelljen elhalasztani az augusztus 7-ére tervezett kilövést – közölte a NASA szóvivője kedden. Közben egy nappal későbbre halasztották annak a robotnak az elindítását, amellyel a Mars felszíne alatt kutatnak élet után.

A NASA mérnökei a hétvégén fedezték fel a szivárgást az Endeavour űrsilkó kabinjában egy rutinellenőrzés közben. A szakértők eddig nem találták meg a hiba okát, de egyelőre még nem halasztották el a fellövést – közölte a Kyle Herring NASA-szóvivő az AFP francia hírügynökséggel. Az Endeavour hét űrhajóst szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra, hogy folytassák az állomás kibővítését.

Közben 24 órával későbbre halasztották a Marsra induló Főnix robot fellövését, mert kedden a rossz időjárási körülmények miatt nem tudták befejezni a rakéták feltöltését üzemanyaggal. A Főnix a tervek szerint 2008 májusában száll le a Mars északi sarkkörén, ahol élet után kutat majd a felszín alól felhozott jégmintákban.