Szivacsos agysorvadás Szegeden – hírzárlat

Továbbra sem adnak tájékoztatást a szivacsos agysorvadás gyanújával kezelt beteg állapotáról – sem Szegeden, ahol ápolják, sem Makón, ahol dolgozott. A család kérésére van hírzárlat.

A makói Diósszilágyi Sámuel Kórházban hétfőn vezetőségi ülést tartottak, amelyen az igazgatóság teljes hírzárlatot rendelt el az ügyben. A beteg ugyanis a makói kórház főorvosaként dolgozott. Műhelyi Melinda a kórház sajtószóvivője a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: mivel a betegség semmilyen összefüggésben nincs a férfi munkájával, ezért a kórház mindenben óvja a beteg személyiségi jogait.

A fiatal orvost Szegeden az újklinika neurológiai osztályán kezelik. Meg nem erősített hírek szerint állapota válságos. A betegség nem gyógyítható, így gyakorlatilag nincs esélye a túlélésre. Kezelőorvosa azt mondta: a család kérésére nem adhat semmilyen információt, de határozottan cáfolta azt a Szegeden felröppent hírt, hogy meghalt volna a beteg.

Csongrád megyében idén ez már a második szivacsos agysorvadás-gyanús eset, melyet jelentettek a tisztiorvosi szolgálatnak. A betegség emberről emberre nem terjed, így járványügyi szempontból különösebb intézkedést nem igényel – mondta a Független Hírügynökségnek a megyei tisztifőorvos. Kovács Ferenc a konkrét esetről többet nem árult el. Annyit elmondott: Magyarországon évente 8-10 ember kapja el a betegséget.

A kergemarhakór, más nevén szivacsos agysorvadás emberi variánsának tartják a Creutzfeld-Jakob kórt, amely az agyfunkciók leépülését, végül a beteg halálát okozza. A kórt kiváltó fertőző fehérjéket, prionokat szarvasmarhák hordozzák. A betegség lappangási ideje 5-20 év is lehet. Ismert egy örökletes változata is, ez azonban az országban alig néhány családot érint.