Szíriai mészárlás – Külügyminisztérium: Magyarország nem tervezi a szíriai ügyvivő kiutasítását

Budapest, 2012. május 30., szerda (MTI) – Magyarország jelenleg nem tervezi, hogy kiutasítaná a Szíriai Arab Köztársaság budapesti ügyvivőjét Magyarországról – közölte a Külügyminisztérium az MTI megkeresésére szerdán.

 

Kedden az Európai Unió több országa és más nyugati államok úgy döntöttek, hogy válaszul a szíriai Húlában elkövetett vérengzésre, amelyben 108 ember, köztük 49 gyermek vesztette életét, kiutasítják a szíriai nagykövetet vagy magas rangú szíriai diplomatákat.

A Külügyminisztérium közölte: a leghatározottabban elítélik a múlt pénteki húlai mészárlást, a katonai erőnek a civil lakossággal szembeni “brutális és embertelen alkalmazását”, az alapvető nemzetközi normák és szabályok, valamint a szíriai vezetés eddig vállalt kötelezettségeinek megsértését. A tárca ezt az álláspontját keddi közleményben is kifejtette, egyúttal részvétét és együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak.

Kiemelték, Magyarország a szíriai válság kirobbanása óta Ausztráliával, Kanadával és Nagy-Britanniával kötött érdek-képviseleti megállapodást, ebből adódóan fontos konzuli és humanitárius feladatokat lát el az országban. Emellett damaszkuszi jelenléte lehetővé teszi, hogy Magyarország helyszíni tájékozódással segítse a nemzetközi közösség erőfeszítéseit a kritikus helyzet megoldására – mutattak rá.

Fokozandó a nyomást a növekvő mértékben elszigetelődő Bassár el-Aszad szíriai elnökre, eddig töbi között Franciaország, Ausztrália, Németország, Olaszország, Spanyolország, Törökország, Japán és Kanada is bejelentette, hogy kiutasítják a náluk akkreditált szíriai nagykövetet. Washingtonban kedden közölték, hogy válaszul a húlai vérengzésre kiutasítják a szíriai ügyvivőt.

ENSZ-adatok szerint több mint tízezren vesztették életüket összecsapásokban Szíriában azóta, hogy 15 hónapja először bevetették a karhatalmat a békés tüntetők ellen. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának becslései szerint több mint 12 600 ember halt meg a szíriai hatóságok és a felkelők összecsapásaiban.