Szíria – Stoltenberg: aligha volt véletlen a török légtér megsértése

Brüsszel, 2015. október 6., kedd (MTI) – Aligha volt véletlen, hogy orosz katonai gépek a hét végén két alkalommal is megsértették Törökország légterét – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden, az atlanti szövetség székházában tartott sajtótájékoztatóján.

Moszkva eddig nem adott valódi magyarázatot ezekre az incidensekre – tette hozzá.

A főtitkár jelezte, hogy csütörtökön tanácskozást tartanak a NATO-országok védelmi miniszterei. Ennek egyik vezető témája az lesz, hogy miként alakítsa az atlanti szövetség az Oroszországgal való viszonyát.

Ezt a viszonyt – mondta el háttérbeszélgetésen egy nevének mellőzését kérő NATO-diplomata – nyilvánvalóan árnyalja Oroszország szíriai katonai fellépése. Oroszország a jelek szerint arra törekszik, hogy szíriai befolyásának növekedését saját alkupozíciójának javítására használja fel, amikor a Nyugattal való viszonya súlyosan megromlott az ukrajnai válság, az ukrajnai orosz katonai fellépés nyomán – tette hozzá a diplomata.

Előzetes háttérközlések szerint a szövetség védelmi miniszterei megvitatják csütörtökön, milyen mértékben szükséges változtatni az Oroszországgal korábban kialakított, stratégiai jellegű együttműködéssel számoló viszonyon, és ennek mennyiben kell tükröződnie a NATO hivatalos stratégiai dokumentumaiban. Áttekintik a miniszterek azt is, hogy milyen mértékben kell megerősíteni a szövetség katonai jelenlétét a keleti tagországokban. Tisztázandó, hogy az előretolt parancsnoki posztokon túl a rotációs jelleggel, gyakorlatozási céllal hosszabb-rövidebb időre a keleti tagországokba vezénylendő NATO-alakulatok mellett állandó erő állomásoztatását is fontolóra vegyék-e.

Ezzel kapcsolatban a korábbi NATO-orosz megállapodások a “jelentős” NATO-erők állandó jellegű állomásoztatását zárják ki ezekben a tagországokban, a “jelentős” erő fogalmát azonban pontosan nem határozták meg.

– MTI –