Szíria – Mogherini: meg kell akadályozni az Idlib tartományban kiújult erőszak továbbterjedését

Brüsszel – El kell kerülni az Idlíb tartományban kiújult harcok továbbterjedését Szíriában, azokat pedig, akik hozzájárultak az erőszak újbóli fellángolásához, felelősségre kell vonni – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben csütörtökön.

Mogherini kijelentette, mivel a szíriai Idlíb tartományban ismét fellángolt erőszak újabb humanitárius katasztrófával fenyeget, az Európai Unió felszólítja az asztanai formátum tárgyalóit, Oroszországot, Törökországot és Iránt, hogy tegyenek eleget a megállapodásukban vállalt kötelezettségüknek, és kezeljék prioritásként a polgári lakosság védelmét.

A főképviselő Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottjával folytatott telefonbeszélgetését követően adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a katonai fellépés több mint hárommillió civil életét veszélyezteti. Ennek elkerülése érdekében biztosítani kell minden szükséges forrást és intézkedés meghozatalát a polgári lakosság védelme érdekében, valamint az akadálytalan, biztonságos és fenntartható humanitárius hozzáférést.

Kiemelte, a vegyi fegyverek bárféle használata visszafordíthatatlan humanitárius következményekkel járhat. Egy teljes körű katonai művelet az érintett tartományban egy már így is súlyos veszélyekkel járó konfliktus kiterjedését eredményezné a régióban. A konfliktus lezárására kizárólag olyan politikai folyamat hozhat megoldást, amely tiszteletben tartja valamennyi Szíriában élő népcsoport szabadságát és méltóságát – tette hozzá a főképviselő.

Három ország, Oroszország, Törökország és Irán bábáskodik a szíriai ellenzék és kormány között 2017 óta zajló asztanai tárgyalások szervezése és lebonyolítása felett, eközben Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege Oroszország és Irán katonai támogatásával egyre közelebb kerül az Aszad ellen lázadó erők teljes legyőzéséhez.

– MTI –