Szíria – Franciaország végrehajtotta az első felderítő repüléseket Szíriában

Párizs, 2015. szeptember 8., kedd (MTI) – A francia hadsereg végrehajtotta kedden az első felderítő repüléseket Szíria légterében – jelentette be Laurent Fabius francia külügyminiszter.

“A Francois Hollande (államfő) által hétfőn bejelentett döntést tettek követték. Ezek a felderítő repülések fogják meghatározni egy adott pillanatban, hogy milyen akciót lehet végrehajtani” – mondta a tárcavezető.

A francia vezérkar közlése szerint az első felderítő repüléseket két, fényképezőgépekkel és kamerákkal felszerelt Rafale vadászgép hajtotta végre.

“Két Rafale szállt fel ma délelőtt a Perzsa-öbölből és most értek földet” – mondta egy katonai forrás. Egy C-135-ös francia légi utántöltő repülőgép is részt vett az akcióban, üzemanyagot szállított a felderítőknek.

Franciaország az Egyesült Arab Emírségekben állomásoztat Rafale típusú vadászgépeket felderítő hadműveletekhez. A francia hadseregnek Jordániában is van egy bázisa, ahol vadászgépeket állomásoztat.

A francia elnök hétfőn jelentette be, hogy Franciaország stratégiát vált az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szemben, s légi csapásokat készít elő Szíriában. Ezért utasította az elnök a hadsereget, hogy kezdjen felderítő repüléseket Szíria légterében.

Korábban a francia diplomácia egyértelműen kizárta a szíriai beavatkozást. A francia hadsereg kizárólag Irakban vett részt eddig az Egyesült Államok által a dzsihadista szervezet ellen indított légi csapásokban. Szíriában a mérsékeltnek tartott ellenzéki erőket fegyverekkel és stratégiai tanácsokkal segítette, mert attól tartott, hogy a légi csapások Bassár el-Aszad elnök rezsimjét erősíthetik, amely a 2011 márciusban kirobbant szíriai felkelés kezdete óta több százezer ember haláláért felelős. Hollande szerint az Iszlám Állam az elmúlt két évben megerősödött, s ez indokolja, hogy Szíriában is bombázzák az állásait.

– MTI –