Helyi közélet

2013.04.02. 21:46

7900 hektár föld van víz alatt

Borsod-Abaúj-Zemplén - Összesen 7900 hektárnyi földterület öntött el a belvíz megyénkben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Összesen 7900 hektárnyi földterület öntött el a belvíz megyénkben.Néhány hete arról írtunk, megyénkben a termőföldek vízzel való telítettsége 100 százalékos. Azóta azonban gyakran volt csapadékos az időjárás, ezért annak jártunk utána, ez milyen hatással van a belvízre.

Intenzív csapadék

– Megyénk vízviszonyait meghatározta, hogy az elmúlt téli félév 118 milliméter csapadéktöbblettel zárult a mezőgazdasági területeinken – mondja Berta Béla, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. – A márciusi csapadék is 50 milliméterrel több, majdnem háromszorosa a szokásosnak. Ennek jelentős része hegy- és dombvidéken még hóban tárolódott, mely most indult intenzív olvadásnak. Az időben közel egyenletes csapadékeloszlás mellett a március 14-i. és 18–i nagy havazás emelhető ki a márciusi 10-18 csapadékos napból. Bár a síkvidéken jelentős belvízképződés mellett a hullott hó nagy része elolvadt, a hegyekről a lefolyás még mindig intenzív. A patakok áradását az éjszakai fagyok kissé visszafogják, így a völgyfenéki elöntések nagy károkat nem okoztak, bár több helyen is kiterültek főként legelőkre.

Nagyobb a gond

– Nagyobb a gond a belvízzel. A március végi olvadás ugyancsak egy közepes belvízelöntést eredményezett 7900 hektár nagyságban, melyből a Bodrogközben 3500-, a Taktaközben 1700-, Dél-Borsodban 1500- és egyéb völgyi területeken főként a Sajó völgyben további 1200 hektár terület érintett ilyen téren. Az elöntésekből 2700 hektár vetés, 1380 hektár vetetlen szántó, valamint 3820 hektár a rét-legelő. Az elöntés nagyságánál nagyobb probléma, hogy a hűvös idő hatása, a párolgás hiánya miatt a talajállapotok máshol is alkalmatlanok az mezőgazdasági munkálatok végzésére. Ez a hosszabb tenyészidejű kultúrák vetését lehetetleníti el, illetve a vetéseken és gyümölcsösökben kezelhetetlenné válhat a növényvédelem hirtelen melegedés esetén – tette hozzá Berta Béla.

Készültség

– Az elmúlt 24 órában nem volt jelentős csapadéktevékenység a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, folyóink felső szakaszán bekövetkezett a vízállás tetőzése – közölte lapunkkal Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. – Hazai területen kedden Tivadartól lefelé áradt a folyó, reggel Dombrádnál 543 centimétert mértek. Miután az Országos meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 3 napban 21-23 milliméter csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, ez további vízszintemelkedéseket okozhat. Az előrejelzések szerint a Tisza Dombrádnál április 3-án 670 centiméterrel tetőzhet, ami a II. fokú árvízvédelmi készültséget eredményezhet. A Taktán jelenleg is II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Sajón pedig apadó vízállások mellett ugyancsak II. fokú készültséget tartunk fenn. Jelenleg országszerte 2124 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség az országban, 1442,5 kilométeren I. fokú, 388 kilométeren II. fokú. Információink szerint Gelej polgármestere a Csincse patak magas vízszintje miatt rendkívüli készültséget rendelt el.

Bodrogközi helyzetkép

– A Bodrogközben jelenleg közel 3500 hektárnyi a belvízzel elöntött terület nagysága – mondta lapunknak Vinnai Miklós, a Bodrogmenti Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat vezetője. – A területen közel 400 kilométernyi csatornahálózat található, ezekbe emelik át folyamatosan a szivattyúk a belvizet. Öt nagy teljesítményű szivattyúnk működik napi 24 órában, ezek teljesítménye 21.600 köbméter, így naponta több mint 108 millió liter vizet emelünk át a csatornákba, amelyet a vízügy szivattyúi továbbítanak vagy a Bodrogba, vagy pedig a Tiszába.

ÉM- BG


Miskolc, Szirmabesenyő - Szirmabesenyőnél néztük meg, hogy a múlt héthez képest mennyire emelkedett a vízszint a Sajón Miskolc környékén.

Miskolc - A csapadékos időjárás következtében hatalmas zuhataggá vált a lillafüredi vízesés.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában