Friss hírek

2009.07.01. 05:31

Mától megint jöhetnek a szabálytalan formájú gyümölcsök és zöldségek

<p>Visszatérnek a szabálytalan formájú gyümölcsök és zöldségek a boltok polcaira, mert szerdától hatályukat vesztik az ezekre vonatkozó uniós előírások. Az Európai Bizottság 26 termesztett élelmiszer esetében törölte el a termékspecifikus forgalmazási minőségszabványokat, hogy egyszerűsítse a szabályokat és csökkentse az adminisztrációs terheket. A minőségszabványok 10 gyümölcs- és zöldségfajta esetében továbbra is érvényesek maradnak, de a megfelelő minőségkategória feltüntetése mellett ezeket is lehet árulni.</p>

Visszakerülhet a polcokra a görbe uborka és a göcsörtös sárgarépa - jelentette be Mariann Fischer Boel, mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos a szabványok eltörlése után. A politikus szerint az ilyen kérdéseket nem szükséges uniós szinten szabályozni, ezeket a piaci szereplőkre kell bízni. Az új szabályok szerint a tagállamok hatóságaira bízzák, hogy engedélyezik-e a gyümölcsök és zöldségek kiskereskedelmi forgalmazását méretre és alakra való megkülönböztetés nélkül. A módosítás 26 termékre vonatkozik, köztük a kajszibarackra, a cseresznyére, a karfiolra és a fokhagymára.

10 gyümölcs- és zöldségfajta, a többi között az alma, a szamóca és a paradicsom esetében továbbra is érvényesek maradnak a forgalmazási minőségszabványok. A tagállamoknak azonban megengedhetik ezek kereskedelmét is, ha a címkén feltüntetik, hogy "feldolgozásra szánt termékről" van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!