Színházzal az iskolai erőszak ellen

A színpadi előadást találták eddig a rendészeti szakemberek a legjobbnak azon bűncselekményfajták megelőzésében, melyeknél az egyéb rendőri jogosítványok kevés sikert hoznak.

Ilyenek az idősek elleni trükkös lopások, a családon belüli erőszak, a kábítószerrel történő visszaélések és az iskolai erőszak. Az iskolai erőszak visszaszorításával kapcsolatban csütörtökön tartott konferenciát a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, Veszprémben.

A rendőrség szerint bizonyos bűncselekmény fajtáknál a rendőrség által alkalmazható eszközrendszer igencsak korlátozott. Ilyen bűncselekmények az idősek elleni trükkös lopások, a családon belüli erőszak, a kábítószerrel történő visszaélések és az iskolai erőszak. A megelőzéshez folyamatosan újabb módszereket dolgoznak ki a szakemberek és eddig a legjobbnak a színházi előadás bizonyult. Ilyenkor a veszélyeztetett csoportnak színdarabként adják elő az adott bűncselekményhez kapcsolódó történeteket és a tapasztalatok szerint a színpadi eszközrendszer sokkal hatékonyabb a sértetté és esetleg elkövetővé váló emberek körében, mint más módszerek.

Az elmúlt években folyamatosan dolgozták színpadra ezeket a bűncselekmény-típusokat, idén az iskolai erőszakkal kapcsolatosak kerültek sorra. Az iskolai erőszakba nem csak a gyerekek közötti konfliktusok, hanem a pedagógusok és a gyerekek közötti, illetve a szülők és a tanárok közötti erőszakos esetek is beletartoznak. Az élő színház előnyei mellett egyébként hátrányai is vannak: a megcélzott közönség számára állandóan nem érhető el, hiszen a színjátszó diákok terhelhetősége véges, a védendő célcsoport sem tud mindig a megfelelő színházi környezetbe menni. Éppen ezért a színpadi feldolgozás csak egy eleme a veszprémi konferencián is vázolt módszernek, amit végül DVD-re is feldolgoztak a szakemberek.