Színházi társulat Szerencsen

Az évadnyitó társulati ülésen
Az évadnyitó társulati ülésen - © Fotó: TL
Szerencs – Hegyaljára tette a székhelyét a Külhoni Magyar Nemzeti Színház.

Immár Szerencsen, a Rákóczi-várban található a Külhoni Magyar Nemzeti Színház. A tavaly Kassán bejegyzett társulat céljaként elsősorban azt jelölte meg, hogy közös produkciókban fogja össze a határokon túli és az anyaországi színészeket olyan előadások létrehozására, amelyek a felhőtlen kikapcsolódást szolgálják a hétköznapok gondjai között.

Négy bemutató

– Az előadások megvalósításához sajnos nem találtak megfelelő épületet, így az állandó színház gondolata sokáig csak egy ábránd volt. A keresgélés során a színház tagjai Szerencsre is eljutottak. Először azzal a tervvel álltak elő, hogy színművészeti táborokat hoznánk létre.

A városvezetés egyetértése olyan hirtelen jött – mondta Bocsárszky Attila színművész, a július közepén megvalósult „magyArt” elnevezésű Szerencsi Összművészeti Fesztivál egyik szervezője –, hogy igencsak össze kellett kapnunk magunkat a kivitelezés részleteit illetően. Persze rendelkeztünk kidolgozott programmal, de mégis, nem kis feladat egy új helyszínhez alkalmazkodni. Szeptember-október már egy állandó társulatot jelent a városban, Északkelet-Magyarország településeit fedjük majd le az előadásokat illetően. Ha egy kistelepülésen élő jó darabokat szeretne látni, kocsiba kell ülnie és utaznia egy színházzal rendelkező városba. Mi, ha arra igény jelentkezik, kimegyünk a legkisebb faluba is. A közelmúltban Simán átadott ifjúsági tábor nagyon alkalmas lenne a legfiatalabbak oktatására, akik az alapoktól ismerhetnék meg a színészi pályát, a színház működését.

A társulat a napokban megtartotta Szerencsen az évadnyitó társulati ülését és meghirdették az évad programját. Ebben a szezonban négy bemutatóval készülnek a közönség szórakoztatására.

– ÉM-BG –