Friss hírek

2010.10.07. 13:09

Kiterjedt a sztrájk Dél-Franciaországban -az egyik olajfinomító is leállt

<p>Sztrájkba léptek kedden az egyik dél-franciaországi olajfinomító munkásai. A térségben összesen négy finomító van, de ennek az egynek a kiesése is jelentős gondokat okozhat a mind az össztermelésben, mind az ellátásban.</p>

A CGT szakszervezet bejelentése szerint az olajmunkások a kikötői munkások munkabeszüntetéséhez csatlakoznak. A kikötői munkások már a 11-ik napja sztrájkolnak, aminek következtében a nyersolajat és az olajtermékeket szállító hajók nem járnak. A sztrájk Franciaország többi olajfinomítójának is gondokat okozhat, mivel az olajiparban a dél-francia ágazatnak kulcsfontosságú szerepe van.

A konfliktus a kormány kikötői reformja miatt pattant ki, majd kiszélesedett a Nicolas Sarkozy elnök nyugdíjreformtervei elleni tiltakozás részeként. A francia média jelentése szerint a további három dél-franciaország olajfinomítóban is szavaztak a sztrájkról, de a voksolás eredménye az lett, hogy nem hagyják abba a munkát. Így az Ineos cég tulajdonában lévő, és a napi több mint 200 ezer hordó finomított olajat termelő Lavera üzemben nem dolgoznak csupán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!