Színes programok március 15-én Miskolcon

Színes programok március 15-én Miskolcon
Miskolc – Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc miskolci programjairól, és a megemlékezésekről sajtótájékoztatón számolt be szerdán Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere, Tánczos Tamás, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. intézményvezetője és Papp Ferenc, a Kulturális és Idegenforgalmi Osztály vezetője.

– Március 15-e mindig is közel állt az emberek lelkületéhez! – hangsúlyozta az alpolgármester, aki az ünnepi beszédek és műsorok mellett egy országos kezdeményezésről is szót ejtett. Egy villámcsődületről, amelynek az lesz a lényege, hogy 15-én 15 órakor a központi ünnepségeken egyszerre szavalják majd Petőfi Nemzeti dalját. Miskolcon Ódor Kristóf színművésszel tehetjük meg mindezt.

Kitűnő családi program kerekedhet a Szent István téren, ahol huszártábor ver “tanyát”. Lesznek ott kisgyőri huszárok és lovaik, a Wysocki Légió viselet- és fegyverbemutatója, ’48-as játszóház, mesemondás, meseszínház, gyermekcsata-jelenetek, népi ügyességi játékok, íjászat, kézműves vásár és mesterség bemutatók.

Papp Ferenc egy egy nappal korábbi programra hívta fel a figyelmet: Kovács István József Attila-díjas költő, író, műfordító, történész, polonista, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagjának Bem tábornok – Az örök remények hőse című könyvének bemutatójára. Erre a Művészetek Háza Pellini Kávézójában kerül sor. Tánczos Tamás az ugyancsak 14-ei ökumenikus megemlékezésekről beszélt és Palóczy László és Szemere Bertalan emlékművénél, valamint Horváth Lajos és Butkyai József sírjánál zajló koszorúzásokra az Avasi temetőben.

ÉM-JLI