Helyi közélet

2016.01.07. 10:59

Rendkívüli közgyűlési ülés Miskolcon

Miskolc - Három napirendi pontot tárgyaltak a miskolci képviselők csütörtökön. Munkatársunk helyszíni tudósítása a rendkívüli ülésről.

Miskolc - Három napirendi pontot tárgyaltak a miskolci képviselők csütörtökön. Munkatársunk helyszíni tudósítása a rendkívüli ülésről.

12.00: A rendkívüli közgyűlési ülés befejeződött. Köszönjük olvasóink figyelmét!


11.59: A Miskolci Közintézmény-működtető Központ élére választottak vezetőt a testületi ülésen. A meghirdetett pályázatra ketten jelentkeztek, a testület Borbélyné Bucskó Andrea mellett döntött.


11.48: Zárt ülés következik.


11.44: Már a második napirendet, az építési szabályzat módosítását tárgyalja a testület.

Rostás László főépítész elmondta, Miskolc megjelölte az új ipar terület kialakítására alkalmas területet. A napirend arról szól, hogy erre a területre változtatási tilalmat vezetnek be.

Az előterjesztés szerint ez a terület a Martinkertváros és Szirma területére esik.

Kriza Ákos szerint a város újra hatalmas lehetőség elé néz. Egyetlen város, ahol a kormány ekkora terület kialakítását támogassa - fogalmazott.

Dr. Tompa Sándor (DK): "Támogatjuk minden egyes új munkahely létrejöttét, de engedhessük meg, hogy megkérdezzük azt, amit a miskolciak nem tudnak megkérdezni. A kormány kijelölte ezeket a területeket és reményeink szerint befektetők lesznek itt. Kicsit aggasztó, hogy 3 évre vezetjük be a szabályozást, de bízzunk benne, gyorsabban mennek majd a dolgok. Ez a semmire nem használható térkép alapján bízzunk benne, ez ezer hektárt jelent. Sok tulajdonosról van szó, biztos tudják, ennek mennyi a becsült értéke. Tessenek nyílt lapokkal játszani. Kérdezném, érintett-e ebben a sok-sok helyrajzi számban Takács Gábor volt képviselő, vagy más fideszes képviselő."

Kriza hangsúlyozta, jelenleg változtatási tilalmat jegyeznek be, "de megnyugtathatom a tulajdonosokat, ezek piaci áron kerülnek eladásra, nem lesznek kisemmizve". Azt is elmondta, a föld az állam tulajdona lesz. "Az elmúlt öt évben egyetlen mutyi sem kötődött az önkormányzathoz, ha tapasztal ilyet, jelezze. Eddig is megtette, de soha nem találtunk ilyet" - fogalmazott.

Dr. Tompa Sándor (DK) megismételte a kérdést, van-e fideszes képviselő, aki tulajdonnal érintett a sok-sok helyrajziszámban. "Tessenek eloszlatni a gyanú legkisebb árnyékát is" - tette hozzá.

A polgármester elmondta, publikusak a helyrajziszámok, meg lehet nézni.


11.33: Idén is számos feladatunk van, számos fejlesztési lehetőség áll a város előtt - kezdte az ülést dr. Kriza Ákos polgármester. Ezzel indokolta azt is, hogy soron kívül hívta össze a képviselőket.

Jakab Péter (Jobbik) frakcióvezetője ügyrendit nyomott, a Fidesz-KDNP frakció kivonult felszólalásánál. A frakcióvezető azt javasolta, hogy Miskolc polgármestere terjessze elő...Kriza Ákos megvonta a szót, jelezte, nem kíván élni a lehetőségével.

Dr. Tompa Sándor (DK) képviselő azt javasolta, a zárt ülés témáját nyílt ülésen tárgyalják, ott hallgassák meg a két pályázót. A polgármester jelezte, a képviselők már elfogadták a napirendet, amiben zárt ülés szerepel.

Pfliegler Péter alpolgármester az első napirend kapcsán elmondta, dönteni kell arról, hogy városunkban és a környéken működő Borsodi Kéményseprő Kft.-vel történő szerződést hét évig fenntartják, vagy nyárral megszüntetik. Ez utóbbi esetben a feladatot a katasztrófavédelem látja el, közületek esetében a kéményseprői ipari szolgáltatóhoz kerül.

Az előterjesztési javaslat a szerződés felbontásáról szól, hangsúlyozva, a dolgozók tovább foglalkoztatását. Az alpolgármester hangsúlyozta azt is, a lakosság a szolgáltatóváltással nem érezhet semmilyen változást. "Azért folytatjuk a tárgyalásokat, hogy minden munkavállaló foglalkoztatása biztosított legyen" - tette hozzá az alpolgármester.

Jakab Péter újra szót kért, ezúttal a napirend kapcsán. A városvezető frakció újra kivonult.

"Örülök, hogy összehívták a rendkívüli közgyűlést, mert Miskolcon rendkívüli helyzet van, a kérdés, nem az, ki tisztítja a kéményeket, hanem az, hogy leállnak-e a buszok..." A polgármester elvette a szót, jelezve, nem fog leállni a közlekedés.

Dr. Tompa Sándor (DK): "Ha nem rendkívüli közgyűlésen tárgyaltuk volna ezt a témát, akkor lett volna időnk megnézni, annak idején milyen indokokat sorolt fel az alpolgármester, hogy a közszolgáltatói céget meg kell alakítani. Bár jócskán fájt ez a városnak, üzleti eredménye nem eredményes. De közben tönkre tettek egy sikeres miskolci vállalkozást, ami addig sikeresen végezte a feladatokat. Átkerül a város a katasztrófavédelemhez, hogyan garantálják, hogy jobb szolgáltatás lesz és azt, hogy átveszik a munkavállalókat? A kérdésem az is, a következő időszak mibe fog kerülni Miskolcnak?"

Dr. Kriza Ákos hangsúlyozta, a cég, amit említett, maga adta vissza a mandátumot.

Jakab Péter újra szót kért. "A következő rendes közgyűlési ülés február elején lesz, sztrájk helyzet most van...". Újra elvették a szót.

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető: "A miskolci polgárok mennyire vannak és lesznek biztonságban. Persze, ha azt mondják, ingyenes lesz a szolgáltatás, az jól hangzik, de ennek a költségét az adófizetők fogják megfizetni. Ami történt, az maga a katasztrófa. Eddig volt egy közszolgáltatás, ellátta a feladatot, biztonságban voltak a kémények. A törvénnyel olyan helyzetet idéztek elő, hogy ez a vállalkozás ellehetetlenült, és önkormányzati cg vette át a feladatát. Ez a cég azonban több százmillió forint veszteséget termelt. Most pedig, amikor ez is ellehetetlenül, az önök sikersztorija kidurran, azt mondják, a katasztrófavédelem, ami egyébként nincs erre felkészülve, nagyszerűen el fogja látni a szolgáltatást. Ezt a jelentős veszteséget valakinek állni kell, jelenleg ezt Miskolc lakói teszik, a költségvetésen keresztül."

Kriza Ákos azt mondta, teljesen egyetért abban, hogy ezt a veszteséget a kormánytól kapja meg a város, közben is jár ez ügyben.

Dr. Tompa Sándor (DK): "Mindkét napirend kormány, illetve parlamenti döntés okán került elénk. De az első napirendről szólva: alpolgármester úr biztonságról, rezsicsökkentésről beszélt. De tudjuk, mennyibe fájt nekünk ez a kaland. És a rezsicsökkentés miatt nem tudott működni a vállalkozás, most a városi cég is bedől, ingyen már nem tudják vállalni a szolgáltatást."

Jakab Péter szólalt fel: "A Jobbiknak nincs nagy problémája, hogy átkerül a katasztrófavédelemhez a szolgáltatás, de mi lesz a munkavállalókkal, az eszközállománnyal. Felelős döntést sajtóhírek alapján nem lehet hozni. Értem, hogy tárgyalnak, de arról is tárgyaltak, hogy a holding-dolgozók fizetésemelést kapnak..." Elvették a szót a képviselőtől.

A polgármester annyit elmondott, jogos a felvetés, erre majd az alpolgámester részletesen válaszol.

Soós Attila (Fidesz) frakcióvezető demagógnak nevezte az ellenzéki felszólalásokat. "Ilyen fontos közszolgáltatásnak a működtetése Tompa szerint kis kaland. A DK is abban érdekelt, hogy a városban anarchia legyen és semmi sem működjön. A kormány azon szándéka, amely a központi működtetésre törekszik, sokkal szélesebb körű jogosítvánnyal rendelkezik. Az a hozzáállás, amit az ellenzék képvisel, ez is mutatja, most is magáncégek szekerét tolnák." Úgy gondolja, továbbra is az a feladata a városnak, hogy a szolgáltatásokat a lehető legmagasabb szinten biztosítsa. "A közszolgáltatások szerepe Miskolcon fontos, nem lehet, hogy a Jobbik először mellé áll..." Mivel nem a napirendről beszélt, Kriza Ákos elvette tőle a szót.

Pfliegler Péter: "Sikertörténet volt a korábbi szolgáltatás is, meg lehet kérdezni a lakosságot. Az emberek megértették, az ő érdekükben megy a kéményseprő. Hangsúlyoznám, nem emlékszem arra, hogy tönkre tettünk volna magáncéget, a körülmények miatt vette át a város. Mi a baj azzal, ha egy közszolgáltatás ingyenes lesz? Örüljünk, hogy a lakosság zsebében ott maradhat a pénz. Legyen jobb élet Magyarországon, ezért dolgozunk. Azt nem mondtam, garantáljuk a tovább foglalkoztatást, azt mondtam, megkezdtük a tárgyalást ez ügyben, addig megyünk el, ameddig kell. Azoknál az embereknél van a szaktudás, akik ebben a cégben dolgoznak, ezért nem lehet más alternatíva, csak az, hogy az új szolgáltató átveszi a dolgozókat."


10.52: Hamarosan kezdődik a rendkívüli közgyűlési ülés Miskolcon. Három napirend van, egyiket a kéményseprő-ipari változások indokolják, a másik a miskolci építési szabályzat módosításáról szól. A harmadik zárt ülés: a Miskolci Közintézmény-működtető Központ élére választanak vezetőt. Úgy tudjuk, két pályázó van.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában