Helyi közélet

2015.07.05. 17:25

Egészséges a napozás, de csak mértékkel

Budapest, Miskolc - Valóban egészségtelen lenne a túl sok napsütés?

Budapest, Miskolc - Valóban egészségtelen lenne a túl sok napsütés?

Tombol a nyár, gyönyörű az idő, legszívesebben az egész napot a szabadban töltenénk. A napsütéstől a kedvünk is jobbá válik, csábít a vízpart, többet sportolunk, sétálunk, kirándulunk, mint az év bármelyik más időszakában. A túlzásba vitt napfürdőzés azonban könnyen el tudja rontani az élményt. Sokan úgy vélik, a napsütés minden mennyiségben egészséges. Mások viszont szinte menekülnek előle, és csak a veszélyeire tudnak gondolni. Valóban egészségtelen lenne a napsütés? Mennyi időt tölthetünk a napon? Dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza azt tanácsolja, találjuk meg az arany közép­utat, és a bőrvédelemre gondolva élvezzük a napsütést.

„Ne tekintsünk ellenségként a napfényre, hiszen rengeteg jótékony hatása van. Abból nyeri szervezetünk D-vitamin-készletének javát, de a pattanásos bőrre is megoldást jelenthet. Nem szabad megfeledkeznünk ugyanakkor arról, hogy az UV-sugárzás egyre erősebb, ezért nagyon könnyen leéghetünk. A napsugárzás okozta bőrégés a bőr öregedéséhez, súlyosabb esetben akár bőrdaganatokhoz is vezethet. A nap­égés mellett fokozottan kell ügyelni az anyajegyeinkre is, főként azoknak, akiken sok található. A túlzott napfénytől ugyanis megváltozhat a színük, méretük, vagy hirtelen elszaporodhatnak testünkön. Ha ilyen elváltozást észlelünk, mindenképp forduljunk orvoshoz” – mondta dr. Fáy Andrea.

Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy csak a strandon gondolunk a napkrémek használatára, miközben egy nyári városnézés vagy sportolás során is csúnyán leéghetünk. A legnagyobb veszélynek a világos bőrszínűek vannak kitéve, de a hazánkban leggyakrabban előforduló hármas bőrtípusba tartozók bőre is leéghet, ha nem gondoskodnak fényvédelemről. Ha közvetlen napsütés ér minket, használjunk bőrtípusunknak megfelelő, legalább 30 faktoros UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtó naptejet.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában