Szilvásyval találkozott az amerikai belbiztonsági miniszter

Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszterrel találkozott kedden Budapesten Szilvásy György. A találkozón áttekintették a magyar állampolgárok vízummentes utazásának előkészítését is. Az amerikai belbiztonsági miniszter elégedetten nyilatkozott a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és az amerikai partnerszervezetek harmonikus, konstruktív együttműködéséről – írta a Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményében a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter.

Szilvásy György márciusban írt alá egy egyetértési nyilatkozatot az Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumával a Magyar Köztársaság részvételéről az USA vízummentességi programjában. A megállapodás keretében átadnak egymásnak olyan, a rendelkezésükre álló, feltételezett terroristákkal, illetve terrorizmussal összefüggő információkat, amelyek a saját jogszabályaik alapján átadhatóak másik államnak.

A magyar állampolgárok – öt másik kelet-európai ország polgáraival együtt – november 17-től vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.