Szilvásy György: radikális csoportok a Parlament és a Kossuth tér ellen készülnek

A nemzeti ünnep megzavarására készülnek radikális csoportok március 15 -én, céljaik között szerepel például a Kossuth tér visszafoglalása, a Parlamentbe való bejutás és a Szabadság téri orosz emlékmű elfoglalása. Minderről Szilvásy György beszélt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt ülésén pénteken a Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása szerint. A nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszter arról is beszámolt, hogy információik szerint több vidéki városban buszokat rendeltek olyan szélsőségesek, akik a fővárosba készülnek.

Magyarország biztonsági helyzete összességében stabil, nem fokozódott a terrorfenyegetettség, ugyanakkor már külföldi elemzők is észrevették, hogy aktivizálódtak az alkotmányellenes erők, amelyek célja a jelenlegi rendszer megdöntése – derült ki a kancelláriaminiszter beszámolójából.

A március 15-i fővárosi megemlékezések kapcsán a Szilvásy György azt mondta, hogy információik szerint egyes csoportok fegyvernek nem minősülő, de az emberélet kioltására alkalmas eszközök beszerzését mérlegelik. Speciális szögeket gyűjtenek például, hogy azokat összehegesztve akadályozzák a rendőrségi járművek, lovak mozgását, és káoszt idézzenek elő a rendezvények helyszínén. Tervezik gyújtópalackok, füstpatronok bevetését is. A kancelláriminiszter beszámolt még arról, hogy egyes információk szerint illegális úton, külföldről kívánnak lőfegyvereket behozni az országba.

Egy körülbelül 2000-2500 fős kemény mag, valamint a hozzájuk csatlakozók akcióival lehet számolni Budapesten – olvasható a beszámoló összefoglalójában.