Szilvásy György: Nem lesz jelentős rendbontás március 15-én

A kancelláriaminiszter nem számít jelentős rendzavarásra március 15-én. Szilvásy György a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, hogy csak Budapestre 129 rendezvényt jelentettek be csütörtökre, szerinte ezeknek csak 10-15 százaléka megemlékezés illetve kulturális esemény, a többi tüntetés vagy politikai nagyrendezvény. A rendőrség valamennyit biztosítja.

Szilvásy György úgy fogalmazott: intenzíven zajlik a megelőzés azért, hogy mindenki békében ünnepelhessen március 15-én. A megelőző intézkedések közé tartoznak például bizonyos házkutatások.

A miniszter hozzátette: tudomásuk van arról, hogy szélsőségesek rendbontásra készülnek március 15-én, ám ha azok nem kapnak politikai támogatást a nemzeti ünnepen, akkor a maximum 2000-2500 fősre becsült csoportok nem jelentenek veszélyt.

A Független Hírügynökség kérdésére Szilvásy György elmondta azt is: országosan néhány száz olyan emberről tudnak, akik szervezetten, buszokkal készülnek a fővárosba csütörtökön, és céljuk a rend megzavarása. Tudomásuk van arról is, hogy 1500-5000 forintos “fejpénzért” cserében várják vidéken olyan emberek jelentkezését, akik a fővárosban a tömegben elvegyülve provokálnának.

A kancelláriaminiszter ezek ellenére arra biztat mindenkit, hogy nyugodtan és félelem nélkül vegyen részt március 15-e megünneplésében.