Szili Katalin nem bánta meg – DunaTV

Nem bánta meg, hogy lemondott az országgyűlés elnöki posztjáról – mondta Szili Katalin szocialista politikus a Duna TV csütörtök esti, Közbeszéd című műsorában. Szili a pártból nem akar kilépni, de új posztokra sem vágyik. Szerinte a mai helyzetben a mindennapi munkával teheti a legtöbbet a baloldali fordulatért.

Szili Katalin több mint 7 évet töltött házelnökként, lemondását az MSZP kongresszusán, hirtelen határozta el. Párttársaitól az elmúlt napokban nem kapott különösebb visszajelzéseket, de mint mondta, ez csak megerősíti döntése helyességében. Ettől függetlenül a pártpolitikai elittel még lesznek a lemondásával kapcsolatos megbeszélések.

Szerinte most a népszerűségét elvesztett baloldal újjáépítésén kell dolgoznia, hogy a következő választásra végrehajthassák a baloldali fordulatot. Ehhez a gyökerekhez kell visszanyúlni, de úgy, hogy a baloldali értékeket a 21. századi gondolkodásmódhoz kell igazítani. Ilyen lehet például, hogy együttesen kezelik a gazdasági és az ökológiai kérdéseket.

A baloldal sok szavazót veszített, őszig – akkor lesz 20 éves a párt – át kell gondolni nem csak az elmúlt 3 év, hanem az elmúlt 20 év történéseit is. Át kell gondolni, voltak-e úttévesztések, a tervezett reformok végrehajtása megfelelő volt-e? Szerinte nem itt tartana a párt ma, ha egyes kérdésekben nem mindenáron a saját szájízük szerint döntöttek volna. Sokkal több párbeszédre lett volna szükség – mondta Szili Katalin.

Szili Katalin a szlovák nyelvtörvény kapcsán tett lépéseiről is beszélt: az EBESZ kisebbségügyi főbiztosához írt levelet ennek kapcsán. Mint mondta, ez volt az első lépés, jövő héten a kormány és a parlamenti pártok a közben elkészülő szakértői vélemények birtokában dönthetnek a következő teendőkről. A kormánynak és a parlamentnek “harmonikus” lépéseket kell tennie – fogalmazott.