Szili Katalin: meg kell becsülnünk szimbólumainkat!

Méltó módon csak az a nemzet tud ünnepelni, amely megbecsüli közös értékeit és közös szimbólumait, például a kokárdát – mondta az Országgyűlés elnöke szerdán a romániai Nagyszebenben, a március 15-i megemlékezésen.

A házelnök kétnapos hivatalos látogatáson vesz részt az erdélyi városban, amely 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa. A látogatásra elkísérte Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere is, mivel 2010-ben a baranyai megyeszékhely lesz Európa Kulturális Fővárosa.

A szerdai eseményen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese elmondta: 1848-49 után most újra eljött a lehetőség, hogy “rendezzük közös dolgainkat”. Az Európai Unión belül most Magyarország és Románia is lehetőséget kapott, hogy megteremtsék a méltó együttélés feltételeit a környező nemzetek között. Markó szerint ehhez elsősorban nem a politikára, hanem a kultúrára kell támaszkodni.

Tasnádi Péter beszédében kiemelte, hogy Pécs és Nagyszeben is sokszínű kulturájának és határon átnyúló együttműködéseinek köszönheti, hogy elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A polgármester szerint Pécs egyik legfontosabb feladata 2010-ben az lesz, hogy a kulturális kapcsolatokat kihasználva hosszú távú gazdasági léptékváltásra legyen képes.