Szili Katalin: "legyen béke, szabadság és egyetértés"

Szili Katalin szerint 1848-1849 üzenetét másítja meg, aki március 15-ét olyan eseményre használja, ami az ünnep méltóságát csorbítja – mondta a házelnök a Független Hírügynökségnek szerdán a romániai Nagyszebenben.

Az Országgyűlés elnöke úgy véli: nem lehet, hogy az ünnep csak alkalom legyen a feszültségek további fokozására, meg kell adni a tiszteletet március 15-nek. “Legyen béke, szabadság és egyetértés – idézte Szili Katalin a 12 pontot tartalmazó 1848-as kiáltvány követeléseit.

A házelnök kétnapos hivatalos látogatáson vesz részt az erdélyi városban, amely 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa. A látogatáson részt vesz Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere is, mivel 2010-ben a baranyai megyeszékhely lesz Európa Kulturális Fővárosa.

Szili Katalint és delegációját szerdán délelőtt hivatalában fogadta Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere. Megállapodtak abban, hogy augusztus 19-én Nagyszeben a magyar napok keretein belül partnervárosi megállapodást ír alá Péccsel, a két város tapasztalatainak átadása és hasznosítása érdekében.

Szili Katalin délután találkozik Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) márciusban újraválasztott elnökével, majd mindketten beszédet mondanak a nagyszebeni március 15-i megemlékezésen.