Szili: A rasszizmus minden megnyilvánulása ellen fel kell lépni

Antiszemitizmus és a faji erőszak elleni fellépésre szólította fel az embereket Szili Katalin, a Holokauszt emléknapja alkalmából rendezett szabadtéri koncerten a Terrorháza Múzeum előtt, vasárnap délután. A 1944-es népirtás óta senki sem zsidózhat, cigányozhat büntetlenül “még ha néhol ezt meg is engedik” – jelentette ki az Országgyűlés elnöke a több mint száz összegyűlt előtt.

A náci vészkorszak fordulópont volt az emberi szenvedés történetében, amelyhez foghatót soha senki nem látott még. A ma emberének újra és újra meg kell emlékeznie a borzalmakról, megakadályoznia azok visszatérését – fogalmazott Szili Katalin.

A Házelnök szerint Európában újra felütötte fejét a rasszizmus. A múlt tudatosítása ezért, nemcsak erkölcsi kötelesség, hanem a jövő érdekében tanúsított felelősség is – tette hozzá.

A következő nemzedéket a politikus szerint meg kell tanítani arra, hogy az alapvető emberi értékek védelmében mindig fel kell emelni a hangjukat. Ha nem teszünk az elnyomás és az idegengyűlölet ellen, ellőbb a szegregáció, majd a megaláztatás, végül pedig a kiirtás következik – hangsúlyozta Szili Katalin.