Tápláljuk, ne csak etessük szeretteinket!

Szalma Júlia: Fontossá vált számomra, hogy milyen élelmiszer kerül az asztalra
Szalma Júlia: Fontossá vált számomra, hogy milyen élelmiszer kerül az asztalra - © Fotó: Magánarchívum
Szikszó – Ivólevet, salátát, levest és ezer finomságot készítenek céklából.

Szalma Júlia jó ideje jogászként dolgozik, felnőttként – szerelemből – vált kertészmérnökké, eleinte csak dísznövényekkel foglalkozott, aztán almát, majd számtalan gyümölcsöt és zöldséget termesztett. Lelkes biokertészként egyre több minőségi élelmiszert állított elő saját konyhájában, ahol 100 százalékos ivóleveket, ínycsiklandozó ételeket készített.

– Fontossá vált számomra, hogy milyen élelmiszer kerül az asztalra, igyekeztem két gyermekem fejlődéséhez a minőségi és egészséges táplálékokat biztosítani és szívesen kísérleteztem. Nem múlt el úgy egyetlen hét sem, hogy ne fedeztem volna fel új ízeket, különleges recepteket – idézi fel a háziasszony a kezdeteket.

Valódi táplálék

– A cékla egy csodálatos, sokoldalú növény, maga is ellenálló, erős, könnyen termeszthető vegyszermentesen, biológiai módszerekkel. Színanyagai, beltartalma miatt több, mint egyszerű étel, gyógyszer, valódi táplálék. Gyönyörű színe miatt esztétikai szempontból is szívesen teszem az asztalra. Mi alapvetően lékészítéshez használjuk, a családi kisüzemben ivólé készül belőle. A céklarajongók 100 százalékos kivitelben, vagy répával, zellerrel együtt préselve kapják, de a gyerekekkel, és a céklát kevésbé kedvelőkkel is meg tudtuk szerettetni almalével, illetve almával és sárgarépával keverve. Ezenkívül remek sülve, főve, nyersen is ételeink részét képezi. Készül belőle chutney, saláta, köret, leves – sorolja a céklarajongó háziasszony.

– A legfontosabb, hogy élelmiszerünk minél közelebb álljon a természeteshez. A legjobb, ha saját terméseinket fogyasztjuk, vagy ismerjük a termelőt, akitől az alapanyagokat beszerezzük. A feldolgozás során is a vegyszermentes elvnek kell érvényesülnie – érvelt a biokertész.

Vitaminbomba

Júlia családja nem tudja megunni a céklából készült élelmiszereket, hiszen az állandó változás híveként folyamatosan fejleszti, továbbgondolja receptjeit és mindig az újdonság erejével hatnak az ételek.

– Semmi nem szerepel örökké a menüben, mindig módosítok, változtatok, továbbfejlesztek, újabb ötleteket próbálok ki. A frissen préselt céklalé viszont igazi vitamin- és energiabomba. Napjaink rohanó életmódja felemészti az energiáinkat, nincs időnk pihenni, regenerálódni. Ha a testünktől szuperteljesítményt várunk, akkor illik szupertápanyagokat fogyasztanunk. A cékla pedig valódi csodaszer és a belőle készített házias finomságokat fogyasztva az év minden szakaszában feltuningolhatjuk szervezetünket a természetes vitaminbombákkal – magyarázta Júlia, aki újabban szívesen kísérletezik zöldségek és gyümölcsök keverékéből készült ételekkel, a sós és édes ízek házasításával és újszerű köretekkel.

Tartósítószer nélkül

– Nagyon szeretjük a céklát frissen reszelve, grillhúsok mellé, vagy akár önmagában fogyasztva salátaként is, sárgarépával, zellerrel nyersen egy tálba reszelve.

Mint mondja, a hőkezelést nem szabad túlzásba vinni, ne tegyük tönkre az élelmiszer szerkezetét, állagát, ne főzzük-süssük agyon őket, érdemes a technikát jól megválasztani. Semmi szükség tartósítószerek alkalmazására és agyoncukrozásra. A konyhában nincsenek kötelező szabványok. Legyünk kreatívak, próbáljunk ki új dolgokat, legyen kaland az ételkészítés, játsszunk a színekkel, ízekkel, formákkal. És ne csak etessük, hanem tápláljuk is szeretteinket – javasolja olvasóinknak Júlia.

Tartósítószerek nélkül

A Répáshután élő Mátrai Jánosné Éva is kerüli a tartósítószereket, igyekszik olyan receptek alapján feldolgozni a vitamindús céklát, hogy az minél kevesebbet veszítsen tápanyagtartalmából.

„A céklát nyersen meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. Maximum 20-30 percig főzzük kuktában, majd hagyjuk kihűlni a saját levében. Felszeljük vagy lereszeljük. Nem öntjük ki a vizet, melyben főztük, hanem hozzá­adjuk, ízlés szerint őrölt köménnyel, cukorral, ecettel ízesítjük és ebben tesszük el. A tormás-majonézes céklát is így készítjük, ám ott ezt a finom lét nem adjuk hozzá, az nem hasznosul” – avatott be minket a céklasaláta készítésbe Éva.

Juhári Andrea


Céklás csirkemellsaláta

Hozzávalók:

Fél kg csirkemell, 60-70 dkg cékla, majonéz, tejföl vagy joghurt, pici citromlé

Elkészítés:

A csirkemellet apró kockára vágva és megsózva megsütjük (pici szárnyas zsírban, nem olajon). A céklákat hámozatlanul megsütjük (180 fokon, mérettől függően 1/2-1 óra), majd meghámozzuk és apró kockára vágjuk. A tejfölből, majonézből és pici citromléből dresszinget keverünk, és hozzáadjuk a húst a céklával.

Tartalmasabbá tehető reszelt, vagy picire kockázott sajttal, zellerrel, ízesíthető (sóval nem javasolnám) szerecsendióval, pici köménnyel, fehérborssal. Ropogós barna kenyér vagy bagett jár hozzá.

 



Szikszó.
BOON.HU






hirdetés