Ez az életérzés: könyv született Szikszóról

Dr. Farkas József
Dr. Farkas József - © Fotó: Magánarchívum
Szikszó – A település egykor komoly kereskedelmi csomópont, fontos vásári város volt.

A város önkormányzata kiadásában kétkötetes Szikszó története könyv jelenik meg októberben, amelynek szerzője a helyben élő dr. Farkas József. Az eredetileg halbiológus diplomával rendelkező író lassan két évtizede kutatja ennek a vidéknek a történetét. A mű hiánypótló, ilyen átfogó kiadvány még nem látott napvilágot.

Szikszói himnusz

„Nagy öröm, hogy olyan elkötelezettek élnek itt, akiknek fontos a közösség sorsa. Ilyen kiemelkedő ember dr. Farkas József is, aki korábban a város alpolgármestereként is tevékenykedett és abban az időben határozta el, hogy elkészíti ezt az évekig tartó kutatómunkával járó kiadványt” – nyilatkozta lapunknak Füzesséry József polgármester.

A képekkel gazdagan illusztrált munka az első írásos emlékek korától egészen napjainkig felöleli a település történetét. A mai Borsod-Abaúj-Zemplén megyét mesterségesen alakították ki, mikor ezt diktálta a szükség, mikor elveszítettük a világháborúktól viharos múlt században hazánk kétharmadával együtt Kassát, a térség gazdasági központját. A közel ezer oldalas műből az is kiderül, Szikszó egészen a kőkorszaktól lakott település volt.

Dr. Farkas József a kutatásai során rábukkant a szikszói himnuszra is, a tervek szerint a könyvbemutatón, október 20-án az Inkubátor Házban, ahol dr. Horváth Zita, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe a kétkötetes helytörténeti munkát, és előadják ennek a megzenésített változatát is.

JASzikszó.
BOON.HU

További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés