Szijjártó: óriási sikerrel végződött a szociális konzultáció

Szarajevó  (MTI) – A miniszterelnök szóvivője szerint óriási sikerrel végződött a szociális konzultáció, szerdáig 1 millió 65 ezer kérdőív érkezett vissza. Az eredményeket várhatóan június végén ismertetik.

A Szarajevóban tárgyaló Orbán Viktor magyar kormányfő delegációjának tagja, Szijjártó Péter a Bosznia-hercegovinai fővárosban magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett: arra kérték az embereket, hogy június 15-ig küldjék vissza a konzultációs kérdőíveket. A szerdáig visszaérkezett kérdőívek száma – amely több mint egymillió – szerinte azt jelenti, az emberek is hitet tettek amellett, hogy a konzultációkon alapuló kormányzás lehet sikeres, míg az emberek feje felett való kormányzás – mint azt tették az előző kabinetek az elmúlt nyolc évben – kudarcokhoz vezet.

Szociális konzultáció: az emberek a legfontosabb kérdésekről mondtak véleményt

A miniszterelnök szóvivője azt mondta: az emberek a mindennapi életüket érintő legfontosabb kérdésekben mondtak véleményt. A parlament előtt – folytatta – most egy nagyon fontos törvényalkotási munka áll, ugyanis az év végéig meg kell alkotni az emberek mindennapi életét leginkább befolyásoló és a 2012. január 1-jétől hatályos, új alaptörvényből fakadó jogszabályokat. Ezek megalkotásánál a szociális konzultáció eredménye nagyon fontos iránytűként fog szolgálni, mint az az alkotmányozás esetében is történt – közölte.

A kérdőívek most kezdődő feldolgozásában, a borítékok bontásában, az eredmények összesítésében most is részt vesznek csökkent munkaképességű emberek – tette hozzá Szijjártó Péter.

A szociális konzultáció eredményét a tervek szerint június 30-ig hozzák nyilvánosságra.