szabadidő

2020.02.12. 18:30

Unatkozom – mit csináljon a család?

Rohanó világunkban azt gondolhatnánk, hogy kevés embert érint az unatkozás, valójában egyre többen küzdenek vele felnőttek, gyerekek egyaránt.

Pap Gyula

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A sokszor tárgyalt kiégés (burn out) szindróma mellett egyre több szó esik a hasonló gyökerű „bore out”, azaz krónikus unalom szindrómáról. Rohanó világunkban azt gondolhatnánk, hogy kevés embert érint ez a probléma, valójában egyre többen küzdenek vele felnőttek, gyerekek egyaránt.

Legyünk együtt

Amikor a gyerek unatkozik, nem az a megoldás, hogy elárasztjuk különböző programokkal. Unaloműzéshez „a kevesebb sokszor több” elvét használjuk. Ugyanis, ha a gyermek unatkozik, akkor szenved. Izolálva érzi magát, emiatt lesz demotivált. A gyerekeknek elsősorban arra az érzésre van szükségük, hogy látják őket és odafigyelnek rájuk. A gondoskodó figyelem beindítja a gyermeki fantáziát, és egyből tele lesz a lurkó ötletekkel azzal kapcsolatban, hogy miként is üthetné el az időt. Tehát ha a gyermekünk unalomra panaszkodik, ne kezdjünk el ezer programot felajánlani neki, inkább üljünk le mellé egy percre és figyeljünk oda rá – írja a hegylako.hu.

Gondoskodó figyelem

Fogjuk inkább játékosra a helyzetet, és öleljük át a gyermeket. Ez is csökkentheti az izoláció érzését. A gyermek személyiségétől függően számos lehetőség van arra, miként integráljuk őt újra a családi életbe, vagy épp miként üssük el együtt az időt. Kreatív gyermek esetén készítsünk együtt egy játék- vagy olvasókuckót különböző anyagokból, játsszuk el együtt a gyermek kedvenc könyvének eseményeit, készítsünk együtt gyurmafigurákat vagy barátság karkötőt, amit később a társainak ajándékozhat. Vegyük elő a régi jelmezeket, és szervezzünk fotózást. Írjunk közösen a gyermekkel valakinek egy levelet, például a nagyinak. A kicsi rajzolhat is hozzá. A lényeg, hogy csupa olyan dolgot tegyünk, amik vidámak, és segítik leépíteni a gyermekben az izoláció érzését – javasolják a szakemberek. A közös főzőcskézés is jó ötlet lehet. Készítsünk együtt fagylaltot, vagy egy egyszerű gyümölcstálat, pudingot. Ha épp főznünk kell, akkor adjunk a kicsinek hozzávalókat, és hagyjuk, hogy velünk együtt főzzön bármit, ami csak eszébe jut. Hagyjuk, hogy kísérletezzen. Sokszor az is segít, ha bevesszük a gyermeket a házi munkába.

Saját recept

Valószínűleg mindenki találkozott már a problémával és az is biztos, hogy számos jó gyakorlatot alakítottak ki szülők, nevelők. Nekünk szerencsénk volt bizonyos szempontból, mert a viszonylag széles érdeklődési kör miatt sokszor jött saját ötlet a gyerekektől is. Korábban a legegyszerűbbnek tűnő társasjátékok bizonyultak népszerűnek, de a Rubik kocka tekergetése vagy a zsonglőrködés rengeteg időt lekötött. Legalábbis a három labdával való dobálás megtanulása „kötelező” elem volt mindenkinek. Népszerűek voltak a bűvésztrükkök is, persze később ebben is jócskán lefőztek. Be kell vallani, hogy a judo szaktudás továbbítása mint unaloműzés kevésbé volt sikeres, mert nagy fiam egy tengerparti gyakorlás nyomán mondta, hogy elég neki belőle, kislányom pedig a karácsony másnapján tartott tréning után látogatta meg Boda doktor bácsit, aki csak annyit javasolt: apuka gyakoroljon mással. Hogy nem öntött el a teljes hiábavalóság érzése az amiatt volt, hogy lányom később mégis megtanulta a cselgáncsozás alapjait – igaz, nem tőlem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában