Szijjártó: a megújulás költségvetése szakít a Gyurcsány-korszak megszorításokra épülő gazdaságpolitikájáva

A megújulás költségvetése szakít a Gyurcsány-korszak megszorításokra épülő gazdaságpolitikájával, növekedésre és új munkahelyek létrehozására fókuszál – így reagált a miniszterelnök szóvivője azt MSZP-s Tukacs István vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra. A szocialista képviselő azt mondta, hogy alapvető problémájuk a költségvetési javaslattal, hogy igazságtalan adórendszeren alapul és egyösszegű bevételekből. Szijjártó Péter szerint viszont az ország ezzel a gazdaságpolitikával fog kijutni az elmúlt nyolc évben felhalmozott államadósság csapdájából.

Tukacs István, az MSZP-s képviselő vasárnapi sajtótájékoztatón azt mondta, az problémájuk a költségvetési javaslattal, hogy igazságtalan adórendszeren alapul és egyösszegű bevételekből finanszíroznának kiadásokat. Elmondása szerint csak akkor támogatják a költségvetést, ha pártja alternatív költségvetési javaslatát elfogadják. Ez állami takarékosságon és igazságos adórendszeren alapul. A politikus elmondta: kétkulcsos adórendszert vezetnének be, a munkát és a tőkét pedig különböző módon adóztatnák. Ez 730 milliárdos többletet jelentene, így nem kéne járulékot emelni, sőt, lehetőség nyílna a 3 százalékos járulékcsökkentésre. Ezen felül megteremtenék a költségvetés általános tartalékát is 70 milliárd forinttal.

Szijjártó Péter szerint közleményben reagált az elhangzottakra. A miniszterelnök szóvivője szerint a megújulás költségvetése szakít a Gyurcsány-korszak megszorításokra épülő gazdaságpolitikájával, növekedésre és új munkahelyek létrehozására fókuszál. A szóvivő közleményében hozzátette: ezzel a gazdaságpolitikával fogunk kijutni az elmúlt nyolc évben felhalmozott államadósság csapdájából, és a megújulás adórendszerével fogjuk megteremteni Közép-Európa legversenyképesebb gazdasági rendszerét.