Szigorúbban büntetné az ellenzék a dohányárusítás szabályait megsértő üzleteket

Mindegyik parlamenti párt támogatja a fogyasztóvédelmi törvény módosítását – derült ki az erről szóló előterjesztés általános vitájában hétfőn a parlamentben. A jogszabályon a Fidelitas kezdeményezésére változtatna az ellenzék: azt akarják elérni, hogy a jövőben ne csak fogyasztóvédelmi bírságot kapjon az az üzlet, ahol 18 éven aluliaknak is eladnak dohányterméket. Az előterjesztés szerint a pénzbüntetés mellett akár egy évre is eltilthatná a hatóság az érintett boltot a dohánytermékek árusításától.

A fideszes előterjesztés indoklásában egyebek mellett az olvasható, hogy a fiatalkori dohányzás olyan probléma, amelynek megoldásához a politikának is lépnie kell. A javaslattól azt remélik, hogy elfogadásával csökkenhet a fiatalkori dohányosok száma, illetve a boltokat a szabályok betartására ösztönözné.

A javaslat általános vitájában az SZDSZ-es Béki Gabriella azt is kiemelte, hogy egy olyan előterjesztésről van szó, amelyet kivételesen mindegyik párt támogat, politikai állástól függetlenül.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 1999 júniusában lépett hatályba, ez egyebek mellett kimondta, hogy tilos dohányárut eladni az üzletekben 18 éven aluli fiataloknak. Aki megszegi ezt a rendelkezést, fogyasztóvédelmi bírsággal sújtható. A büntetés felső és alsó határát nem határozza meg a jogszabály, és valahol ebben rejlik a visszatartó ereje: az üzlettulajdonosok elvileg nem tudják ugyanis, egy-egy szabálysértés után pontosan mekkora bírság jár, erről az ellenőrök döntenek attól függően, pontosan milyen szabálytalanságról van szó.

Az eddigi gyakorlat szerint körülbelül 50 ezer forint volt ilyen esetben a legkisebb bírság, és ismételt jogsértés esetén akár több százezer forint is lehetett – mondta a Független Hírügynökségnek Kathy Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője.