Szigorúbb fellépést vár a Fidesz a zöldtárcától

Igazi zöldkommandóval és hatalmas bírsággal szállna szembe a környezetkárosítással a Fidesz – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Illés Zoltán. A párt szakpolitikusa csütörtökön tetten ért egy illegális hulladéklerakást Csömörön.

Illés közölte, hétfőn ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Pest megyei ügyészségen. A politikus szerint a nyomozást leegyszerűsíti majd, hogy a helyszínen leleplező videofelvétel készült az építési törmelék lerakásáról. A környezetvédelmi hatóságtól pedig elvárja, hogy azonnal intézkedjen, és rójon ki több száz millió forintos büntetést a csömöri terület tulajdonosára és a szállítást végző cégre is. Ezen kívül arról is intézkednie kell a felügyelőségnek, hogy a helyszínről azonnal szállítsa el a cég a bontási törmeléket egy megfelelő hulladéklerakóba.

A Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa csütörtökön szemtanúja volt annak, ahogy egy 20 tonnás teherautóval építési hulladékkal töltenek fel egy csömöri patakmedret. Illés Zoltán szerint a törmelék szállítója és a terület tulajdonosa is bűncselekményt követett el, ezért hétfőn feljelentést tesz a Pest megyei ügyészségen. A Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a telektulajdonosnak van ugyan engedélye a gödör feltöltésére, de a szaktárca állásfoglalásában az áll, hogy csak úgynevezett inert anyaggal, például homokkal vagy kővel tölthetnek. Az építési törmelék viszont hulladéknak számít.

Az efféle környezetkárosítások megfékezésére Illés Zoltán szerint igazi zöldkommandót kellene bevetni, amely helikopterrel, mozgó laboratóriummal, 24 órás szolgálatban végezné a rajtaütésszerű ellenőrzéseket. Hozzátette, ennek éves költségvetése 500 millió forintba kerülne, és egyszeri beruházással másfél milliárd forintért be lehetne szerezni a szükséges járműveket és berendezéseket.

A Független Hírügynökségnek azt nyilatkozta a szakpolitikus, hogy felkéri a környezetvédelmi tárca vezetőjét, hogy kezdeményezzen minisztériumi rendeletet, amely előírja, hogy az autóutak és autópályák építéséhez 30 százalékban megfelelő szemcseméretre őrölt bontási törmeléket használjanak kavics helyett. Ez Ausztriában és Németországban már bevált, és egyáltalán nem rontja az utak minőségét – tette hozzá Illés Zoltán.