Szigorúan ellenőrzött baromfitelepek

Szigorúan ellenőrzött baromfitelepek
A terveknek megfelelően veszik a vérmintákat, folytatják a nagyobb baromfi tartó telepek ellenőrzését a megyei állategszségügyi szolgálat szakemberei.  Interjú Mészáros János professzorral [.doc – 37KB]

Tamás Péter igazgatóhelyettestől megtudtuk továbbá, hogy Napkornál egy szürke gém tetemet találtak, melyet a halálok kiderítése céljából vizsgálatra a Debreceni Állategészségügyi Intézetbe vittek.

Mindazonáltal megyénkben nem merült fel madárinfluenza megbetegedéssel kapcsolatos gyanú.

Az a tapasztalat, hogy az állatok influenzavírusai közvetlenül nem ragadnak át az emberre és fordítva sem – hagsúlyozza az állatorvosi szakma.

A korrekt tájékoztatás érdekében létrehozott  www.madarinfluenza.hu portált nevével fémjelző Dr. Mészáros János akadémikus is leszögezi: „Extrém körülmények között, például ha valaki folyamatosan és nagy mennyiségben lélegzi be a madárinfluenza vírusát (is) tartalmazó port, akkor kivételesen előfordulhat az, hogy emberben közvetlenül a madárinfluenza vírusa okoz megbetegedést. Az Ázsiában észlelt emberi, de madárinfluenza vírusa által okozott megbetegedések azok között jelentkeztek, akik a madarakkal nap mint nap, “hivatásszerűen” foglalkoztak, és a munkavégzés során egyéni védőmaszkot nem használtak.”

Mentesek vagyunk

Teljes bizonyossággal kimondható, hogy a madárinfluenza vírusa emberről emberre nem képes átterjedni.

Az influenzavírusok ellenálló képessége kicsi. A testváladékok beszáradása, a különböző fertőtlenítőszerek, a 60 °C feletti hőmérséklet az influenzavírusokat hamar elpusztítja.

A hazánkban általában alkalmazott konyhatechnológiai műveletek (pl. főzés, párolás, sütés) az influenzavírusok elpusztításához biztosan elegendőek.

A hazánkban közfogyasztásra forgalomba kerülő élelmiszerek, baromfihús madárinfluenza vírussal való fertőzöttsége és főleg azok fertőzést terjesztő szerepe kizártnak tekinthető, mert 35 éve mentesek vagyunk a betegségtől, s ha esetleg jelentkezne is, a nagyon szigorú állategészségügyi hatósági intézkedések megakadályozzák, hogy a fertőzött helyekről hús kerüljön forgalomba.

A galambok és a vadon élő énekes madarak téli etetése nem növeli az emberi influenzás megbetegedések kialakulásának veszélyét!

– Galambos Béla –