Uppony

2019.08.30. 19:00

Turisztikai szempontból is fontos

Megkezdődött az útfelújítás Borsodbóta és Uppony között, valamint a falu belterületén is dolgoznak.

Marosréti Ervin

Már megkezdődött az upponyi út felújítása

Fotó: Marosréti Ervin

Hosszú évtizedek után új aszfaltcsíkon közlekedhetnek majd mindazok, akik Upponyba látogatnak. A Lázbérci-tó szomszédságában elterülő kis zsákfaluban már régen vártak erre a beruházásra, amely a napokban elkezdődött, és legkésőbb október végére be is fejeződik. A több mint két kilométeres szakaszon az aszfalt töredezett, kátyús volt, de most már mindkét sávot felmarták a gépekkel.

„Durván ötven éve nem történt ilyen nagy volumenű útfelújítás Upponyban.” Balogh Béla

Fél évszázad után

– Durván ötven éve nem történt ilyen nagy volumenű útfelújítás Upponyban, mint ebben az esztendőben – fogalmazott Balogh Béla, a település polgármestere. – Természetesen nagyon örülünk annak, hogy elkezdődött a munka, és nemcsak az út, hanem a hidak és az átereszek is megújulnak, ami ugyancsak fontos a falu esetében. Zsákfalu lévén más alternatíva sincs, közforgalmi úton csak Borsodbóta felől érhető el Uppony. Ezen részen már szinte nem is lehetett autóval nyugodtan közlekedni. Ebben az ügyben a közutat tavaly megkerestük, segítettek is, a tűzoltómunkát elvégeztük. A foldozgatás után szerencsére ennek most már rövidesen vége.

Uppony idegenforgalmi szempontból is egyre keresettebb. A horgászat, a kirándulás, a csend és a jó levegő kedvelői járnak leginkább a faluba. A környező látványosságok talán így még vonzóbbak lesznek, a falusi turizmus is fellendülhet az aszfaltozást követően.

– Nagyon csendes falu Uppony, évente két alkalommal eljövünk ide pihenni. Az viszont tény, hogy az út nagyon rossz volt, ráfér már az aszfaltozás erre a szakaszra – mondta Béke János turista. – Nagyobb vendégforgalom lett volna eddig is, ha a megközelítés kulturáltabb lesz, biztos vagyok benne, hogy a vendég­éjszakák száma is nőni fog.

Közel 3 kilométer

Balogh Béla polgármester szerint a lakosság örül a felújításnak, még akkor is, ha az előttük álló hetek némi kellemetlenséget, felfordulást, adott esetben útlezárást hoz magával.

– Minden építkezés előbb rombolással, várakozással, korlátozással jár. Ezek az áldozatok viszont elenyészőek ahhoz képest, ami a végeredmény lesz – folytatta Balogh Béla. – Összességében egy 2,8 kilométeres útszakasz fejlesztéséről beszélünk, amely Borsodbótán a sajómercsei elágazástól kezdődik és egészen a falunk közepéig, a Bánya úti kereszteződésnél lévő hídig tart – folytatta Balogh Béla. – A szükséges közlekedési táblák már megérkeztek, a hídfelújítás és a régi aszfalt felmarása már megtörtént, úgyhogy szépen haladunk a kivitelezés szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában