Szigorú szabályok a vadászatokon

A szabályok még azt is előírják, milyen állapotban legyen a fegyver, ha a vadászok meredekebb terepre érnek, ha gödröt lépnek át, ha a magaslesre fel- és lemásznak
A szabályok még azt is előírják, milyen állapotban legyen a fegyver, ha a vadászok meredekebb terepre érnek, ha gödröt lépnek át, ha a magaslesre fel- és lemásznak
Vásárosnamény – Ha mindenki betartja az előírásokat, akkor nem történnek meg a tragédiák.


Egy társas vadászaton meghalt egy 48 éves férfi – adtunk hírt róla mi is. Hajós térségében társas vadászatot tartottak az elmúlt vasárnap, s az egyik résztvevő, egy 50 éves szegedi férfi a délelőtti órákban a fegyveréből leadott lövéssel eltalálta az egyik hajtót, aki a helyszínen életét vesztette.

Engedélyezett lőirányok

Bár maga a hír eléggé szűkszavú, arra kértük Szabó Józsefet, a vásárosnaményi székhelyű Beregi Tisza Vadásztársaság elnökét, hogy egy-két fontos vadászati szabályt osszon meg olvasóinkkal. – Minden egyes vadászatnak szigorú szabályai vannak, s ha azokat mindenki betartja, nem történhet baleset. A balesetek elkerülése érdekében más-más szabályok vonatkoznak az apróvadas és a nagyvadas vadászatokra, de más-más előírásokat kell betartani a fácánvadászat és a nyúlvadászat során is – magyarázta a szakember. – A vadászat előtt a vadászatvezető részletesen ismerteti a vadászat menetét. Szól az engedélyezett lőirányokról, s elmondja azt is, milyen irányból mennek a hajtók. Ez tulajdonképpen egy balesetvédelmi oktatás. A hajtóknak kötelező láthatósági mellényt viselniük, nélküle senki sem állhat be a hajtók közé. A vadásznak meg kell győződnie arról a fegyver elsütése előtt, hogy lőhető vadról van-e szó, balesetet nem okoz, emberi életben és vagyonban nem tesz kárt. A mozgó fekete folt még nem biztos, hogy vad. Ha nem ismerjük fel teljes biztonsággal, amire célzunk, akkor nem lövünk. A fácánvadászaton lapos lövést leadni szigorúan tilos, a repülő fácánra általában 45 fokos szögben tartja a vadász a puskát. A célt el nem találó sörétek visszahullása nem okoz balesetet, de a fegyverből kilőtt sörét az emberre is halálos lehet. A futó nyúlra úgy kell lapos lövést leadni, hogy „gurulat, geller” esetén se lehessen baleset. A hajtóvonalon nem lehet keresztbe tüzelni, ha már közel vannak a hajtók, kifelé kell lőni.

– MML –


A feje mellett fütyült el

Szabó József egy saját élményt is megosztott lapunkkal:

– Az egyik alkalommal magaslesen ültem, amikor egyszer csak egy golyó fütyült el a fejem mellett. Mint később kiderült, a szomszédos lesen ülő vadásztárs lövedéke gurulatot kapott. A vadászoknak fontos erre is figyelniük, ugyanis akár a fagyott földön, de akár egy fa törzsén is gurulatot, illetve gellert kaphat a lövedék.