Szigorú fellépést ígérnek Kínában a szelektív abortuszok ellen

Peking, 2012. május 24., csütörtök (MTI) – A kínai tartományok többségében komoly a helyzet, a nemek aránya rendkívüli módon felborult, s emiatt a hatóságok szigorúbban fognak fellépni a magzat nemének illegális megállapíttatása és a szelektív abortuszok ellen – ígérte az országos családtervezési bizottság feje Pekingben.

Vang Hszia (Wang Xia) szerint e két tényező hibáztatható leginkább a mára kialakult súlyos helyzetért. A kormány célja, hogy 2015-re olyan helyzet álljon elő, amelyben minden 115 újszülött fiúgyermekre 100 lány jut. Ennek elérése nem kis erőfeszítést igényel, mivel a tartományok többségében ennél sokkal rosszabb az arány – idézi Vangot a Hszinhua hírügynökség.
A szakember szerint a probléma rendkívüli komolyságát jelzi, hogy hosszú ideje tartósodott, a helyzet már igen rosszra fordult és nagy területre terjedt ki.
A lánygyermekkel szembeni fenntartás és előítélet még mindig tartja magát, gazdasági, társadalmi és kulturális gyökerei mélyek. A nemek közti egyensúlytalanság oka – mondta Vang – továbbra is ezekben keresendő.
A hatóságok – hat kormányszerv együttműködésével – a 2011-ben indított kampányuk során eddig 15 ezer esetet vizsgáltak ki és 13 ezer embert büntettek meg, mert “megsértették a családtervezési törvényt”.
Az egészséges arányok helyreállítása érdekében a jövőben folyamatos megfigyelőrendszert alakítanak ki és az információkat rendszeresen elemezni fogják. A szakértők álláspontja szerint a nemek természetes aránya, amikor 100 leánygyermekre 103-107 fiú jut.
Amióta az 1980-as években Kínában is elterjedt az ultrahangos magzatvizsgálat, a fiú-lány születési arány fokozatosan és rohamosan torzult, s 2008-ra már 120,56 volt. A kormányzati beavatkozásnak köszönhetően a helyzet 2009-től lassú javulásnak indult, 2011-ben az arányszám 117,78-ra csökkent.
Korábbi becslések azt vetítették előre, hogy az évtized végére a házasulandó korban lévő férfiak száma 30-40 millióval fogja meghaladni hasonló korú nőtársaikét, vagyis ennyien nem találnak majd párt maguknak.
A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemek arányának felborulásával több társadalmi probléma is keletkezett, így megnövekedtek a szexuális jellegű bűncselekmények, intenzívebbé vált a nőkereskedelem.

– MTI, Trebitsch Péter –