Szigorú ellenőrzéseket végeznek a borsodi rendőrök az erdőkben a falopások visszaszorítására

A falopás és az illegális fakitermelés visszaszorítása érdekében fokozott ellenőrzést végeznek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrök a megye erdeiben és az utakon is. A megyei rendőr-főkapitányság és tíz rendőrkapitányság képviselői előzőleg kedden egyeztettek a Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságának vezetőjével a feladatokról és lehetőségekről. A cél a természetkárosítások visszaszorítása és a lopások megakadályozása.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a megyei rendőrség a mezőőrökkel, polgárőrökkel, erdészekkel és más szervekkel együttműködve, közös akciók keretében kívánja megakadályozni a jogtalan fakitermeléseket. a falopáshoz használt járműveket egy 2006-os bírósági állásfoglalás értelmében mérlegelés nélkül lefoglalják. Az országban ezt a gyakorlatot először az Ózdi Rendőrkapitányság vezette be, később máshol is gyakorlattá vált. Az eddigi tapasztalatok szerint csökkenti a fatolvajok bűnözési kedvét, ha helyben elveszik tőlük az összes, a lopáshoz használt eszközt.

Az akcióban közúti ellenőrzések is lesznek, amikben a fa szállítmányok mellett a színesfém- és hulladékszállítmányokat is ellenőrzik majd.