Szigorították a diákvízumok kiadását Nagy-Britanniában

Szigorították a diákvízumok kiadását Nagy-Britanniában a visszaélések elkerülésére hivatkozva – közölte vasárnap a BBC. A brit közszolgálati média jelentése szerint sokan a diákvízumot felhasználva tartózkodtak illegálisan a szigetországban.

A belügyminiszter azt mondta, hogy a bevándorlók 30 százaléka diákvízummal jött az Egyesült Királyságba, és sokan közülük felnõttek, akik nem azért érkeztek, hogy diplomát szerezzenek, hanem hogy valamilyen rövid tanfolyamon vegyenek részt.

Január végén a brit hatóságok felfüggesztették a diákvízumok kiadását Észak-Indiában, Bangladesben és Nepálban, miután jelentõsen megugrott a kérvényezõk száma. A BBC információi szerint az elmúlt több mint három hónapban 13 és fél ezren igényeltek diákvízumot, míg egy évvel korában mindössze 1800-an.. A közelmúltban jelentek meg olyan sajtóhírek, hogy jó pénzért papírokat szerezni a Nagy-Britanniába vágyóknak, és gyakran nem valódi oktatási intézmények papírjaival próbálnak vízumhoz jutni a bevándorlók.

A mostani szigorítás értelmében az igénylõknek tudniuk kell beszélni angolul az úgynevezett GCSE-szinten (General Certificate of Secondary Education). A GCSE 16 eves korban letett érettségi jellegû vizsgaszint, amit a kötelezõoktatás végén mindenki letesz. Ez nagyjából hasonló, mint a magyarországi alacsonyszintû érettségi. A szigorítás kiterjed azokra is, akik tanfolyamra érkeznek a szigetországba. Õ nem hozhatnak magukkal senkit, akik eltartottként tüntetnek fel. A brit ellenzék szerint a rendszer miatt még így nagy rések vannak az országba történõ belépésnél.

A szigorításhoz tartozik még, hogy a sikeres jelentkezõknek, akik az Európai Unió területén kívülrõl érkeznek, elegendõ lesz a GCSE-szint nyelvtudás is. Az eddigi 20 helyett csak 10 órát dolgozhatnak hetente a diákvízummal rendelkezõk, aki csak tanfolyamra érkeznek. Akik hat hónapnál kevesebb ideig vesznek részt valamely kurzuson, nem hozhatnak magukkal senkit, akik eltartottként tüntetnek fel. Akik ennél hosszabb ideig tartó, nem diplomaszerzõ oktatásban vesznek részt, hozhatnak magukkal egy eltartottat, akinek viszont tilos legálisan munkát vállalnia. Külön kikötés még, hogy a diákvízumhoz szükség lesz arra is, hogy egy új regisztrációs rendszerben benne legyen jelentkezésben megjelölt oktatási intézmény. Ha nincs benne a diákvízumot azonnal elutasítják.

A brit kormányt leginkább azért bírálják, mert a diákvízumokkal úgymond terroristák is könnyen beléphetnek az országba, túl azon, hogy rengeteg bevándorló is érkezik és marad az a diákvízum nyújtotta lehetõséggel élve, még ha az engedély ideiglenes is. A belügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva tagadta, hogy a szabályzás laza lett volna korábban. Azt állította, hogy 200, hamis oktatási intézményt zárattak be, és 2011-re szigorítás eredményeként a rendszer sokkal hatékonyabb lesz. “Nagy-Britannia továbbra is nyitva van azon külföldi diákok elõtt, akik törvényes oktatásban akarnak részt venni.”- mondta Alan Johnson.