Szigorítják az élelmiszer ellenőrzéseket és szankciókat a hatóságok

Szigorítják az élelmiszer ellenőrzéseket, és súlyosabb büntetéseket dolgoznak ki a hatóságok – jelentette be Süth Miklós, országos főállatorvos, csütörtök délelőtt Budapesten. A sorozatos ellenőrzéseket, keményebb szankciókat az élelmiszeripar szereplői, többek között a Magyar Húsiparosok Szövetsége (MHSZ) kérte.

Nem csak kampányszerű, hanem egész éven át tartó ellenőrzések kellenek – mondta Éder Tamás, a MHSZ elnöke. Hozzátette: az ágazat az ellenőrzésekkel hívja fel a fogyasztók figyelmét, hogy megbízhatnak a hagyományos magyar termékekben. Az MHSZ szerint a probléma csak az illegális élelmiszeripari szereplőkkel van, akik az ár letörésében érdekeltek. Példaként említette, hogy az Európai Uniós követelmények miatt több tízmilliárd forintos beruházásokat kellett végrehajtaniuk az ágazat szereplőinek, melyek még meg sem térültek.

30 napra, vagy akár végleg is bezárhatják majd a hatóságok azokat a vállalkozásokat, ahol nem tesznek eleget az alapvető higéniai előírásoknak, illetve ahol illegálisan állítnak elő élelmiszeripari termékeket. A hatóságok még a bezárásnál is továbbmennek: azt szeretnék elérni, hibázó cégek később se alapíthassanak élelmiszeripari vállalkozást. Süth Miklós elmondta: a hatóságok éves szinten 3500 tonna termékről állapítják meg, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan, ezért a jogszabályokat és ellenőrzéseket mindenképpen szigorítani kell.

A hatóságok nem csak a szigorításban, hanem a vásárlók tájékoztatásában is látják a kiutat. Abban az országos főállatorvos, és a Magyar Húsiparosok Szövetsége is egyetértett, hogy a fogyasztó a legnagyobb hatóság, és ha valaki gyanúsan olcsó élelmiszert lát, akkor azt nem szabad megvennie. Az országos főállatorvos azt is bejelentette, hogy Élelmiszer Akadémiát indítanak. Ez egy átfogó felvilágosító program és tanfolyam lesz, amely segít elmagyarázni az embereknek, hogy milyen termékeket szabad megvenni és mire kell odafigyelni vásárláskor. A programra bárki jelentkezhet a www.elelmiszerinfo@oai.hu címen.Sporthírek