Szigorodik a fémbiznisz

A kormány jövő héten tárgyalja a színesfém-kereskedelemmel kapcsolatos visszaélések visszaszorítását célzó törvénymódosítási javaslatot – tudtuk meg Kondorosi Ferenctől, az Új rend és szabadság program kormánybiztosától.

A tervek szerint a jövőben érvényes hatósági engedély kellene a fémkereskedelemhez, amelyet öt évre adnának ki, és erre az időre legalább 25 millió forintos biztosítékot kellene felajánlania a kereskedőnek. A fémet csak szigorú számadású bizonylattal lehetne szállítani és raktározni. Az áruról részletes nyilvántartást kellene vezetni, a beszerzett és eladott fémről pedig havi összesítést.

A szabálysértőket megbírságolják, a büntetés az adott áru értékének ötszöröse, de minimum 150 ezer forint lehet. Akik nem vezetik a nyilvántartást, azoknál a bírság összege elérheti több százezer forintot.

Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének ügyvezetője szerint a szándékot támogatják, de a javaslat mögött egyelőre nincs cselekvési terv, így szerinte az új előírások nem hozzák majd meg a várt eredményt.