Friss hírek

2009.02.24. 15:36

MEDIAWAVE 2009 - április 25- május 2.

<p>66 országból összesen 1250 filmet neveztek az idei MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztiválra. Az idei Fényírók Fesztiválján újdonság, hogy a már hagyományosnak számító animációs, kisjáték-, kísérleti és dokumentumfilmek megmérettetése mellett, játékfilm kategóriában is versenyeznek az alkotások. Az április 25-és május 2-a között zajló győri filmes fesztiválon ebben az évben 1969 negyvenedik évfordulójáról, azon belül pedig a szexuális forradalomról emlékeznek meg - tájékoztattak kedden a szervezők.</p>

A MEDIAWAVE versenyfilmjeit neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri (többek között az Oscar-díjas vágó Alan Heim, a Georgi és a pillangók rendezője - Andrey Paounov és Gazdag Gyula), valamint az Országos Diákzsűri is értékelni fogja.

Az idei fesztivál újdonsága, hogy a fesztiválra nevezett nagyjátékfilmeket külön nemzetközi zsűri értékeli majd, akiknek tagjai várhatóan a finn filmrendező Mika Kaurismäki, a román operatőr Vivi Drăgan Vasile és Marozsán Erika színésznő. Ahogy a korábbi években, 2009-ben is lesznek szabadtéri filmvetítések a fesztivál belvárosi szabadtéri helyszínén.

Az idei fesztivál a zenerajongók számára is tartogat meglepetéseket. A MEDIAWE ideje alatt mások mellett fellép az argentin Astillero, egy fiatal kubai zongorista Omar Sosa, aki az Afreecanos Quartet élén olyan virtuóz zenészekkel áll színpadra, mint a szenegáli Mola Sylla, és a mozambiki basszusgitáros Childo Thomas.

A fesztivál jazzprogramjának talán legismertebb vendége az amerikai jazz legenda - Lee Konitz. A Chicagóban született altszaxofonos 1949-ben, 22 évesen csatlakozott Miles Davis zenekarához. Karrierjének főbb állomásai olyan nevekhez köthető, mint Charlie Parker, Dave Brubeck, Ornette Coleman, Charles Mingus, Gerry Muligan, Elvin Jones vagy Gil Evans. Lee Konitz a Minsarah nevű fiatal amerikai-német-izraeli zenekarral érkezik Győrbe.

A szervezők szándéka, hogy itthon is gyökeret verjen egy nemzetközi kezdeményezés - a "Thanks Jimi Festival". Az egynapos minifesztivál lényege, hogy minél több gitáros játssza el Jimi Hendrix "Hey Joe" című számát. Wroclaw főterén tavaly már 1951 gitáros eljátszotta ezt a számot, ami Guinness rekordnak számít.

Az első magyarországi eseményt május elsején rendezik meg a MEDIAWAVE keretében. Az egész napos zenei happeningre a szervezők várják blues zenekarok jelentkezését, akik különböző kocsikon - szekér, hintó, traktor, kamion - vennének részt a május elsejei blues felvonuláson.

További információ a fesztiválról a: www.mediawave.hu vagy a www.mediawavefestival.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!