Szigetvita – Több kínai bank bojkottálja az IMF és a Világbank tokiói éves ülését

Tokió, 2012. október 3., szerda (MTI) – A kínai-japán szigetvita miatt több kínai bank is távol marad a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves közgyűlésétől, amelyet októberben Tokióban rendeznek – írta a The Wall Street Journal amerikai üzleti lap szerdán. Közben újabb tengeri incidens történt a vitatott szigeteknél.

Más pénzintézetek mellett az Agricultural Bank of China és a Bank of Communications is bojkottálni fogja az üléssel kapcsolatos rendezvényeket, míg a Bank of China vezetői még nem döntötték el, hogy részt vesznek-e a találkozókon.

A legtöbb érintett bank nem indokolta a lépést, de az Agricultural Bank of China tokiói irodájának egyik munkatársa a lapnak úgy nyilatkozott: a távolmaradás oka a két ország közötti viszony megromlása. Egyes kínai pénzintézetek egy Oszakában rendezendő nemzetközi üzleti találkozót is bojkottálni fognak.

A Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert kelet-kínai-tengeri szigetcsoporttal kapcsolatos viszály azután mélyült el az elmúlt hetekben, hogy a japán kormány megvásárolta a szárazföld egy részét egy magántulajdonostól, Peking heves diplomáciai tiltakozását és Kína-szerte számos Japán-ellenes tüntetés kiváltva.

A vita miatt a két ország gazdasági kapcsolatai is megromlottak. Kínában a tüntetők számos japán vállalkozást megtámadtak, a szigetország cégei Kína-szerte ideiglenes gyárbezárásokra kényszerültek, és több kétoldalú üzleti találkozó is elmaradt.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója kedden Washingtonban a szigetvita rendezését sürgette. “Kína és Japán fontos gazdasági központok. A jelenlegi világgazdasági helyzetben mindkét országra szükség van” – mondta japán újságíróknak az NHK televízió tudósítása szerint. Lagarde hangsúlyozta, hogy a két ország békés egymás mellett éléséhez “bizonyos fokú toleranciára van szükség”. Egy nappal korábban hasonlóan foglalt állást a Világbank vezetője is.

A világ második és harmadik legnagyobb gazdasága közötti üzleti kapcsolatok megromlása elemzők szerint regionális és globális szinten is komoly gondokat okozhat. Ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy a kölcsönös gazdasági függés miatt sem Pekingnek, sem Tokiónak nem áll érdekében túlfeszítenie a húrt. Ennek ellenére szerdán folytatódtak a tengeri incidensek a két ország között. A japán parti őrség tájékoztatása szerint három kínai őrhajó lépett be a szigetek parti vizeire, egy nappal azután, hogy kedden négy kínai jármű hatolt be a japán felségterületre.

– MTI –