Szigetvita – Peking folytatja Tokió “nevelését”

Peking, 2012. október 18., csütörtök (MTI) – Japánnak meg kell tanulnia, hogyan tud jól kijönni szomszédaival – hangoztatta a kínai külügyi szóvivő, Hung Lej (Hong Lei) csütörtökön, amikor a japán külügyminiszternek a francia Le Figaróban megjelent írására reagált.

Pekingben ezzel egy időben bejelentették, hogy az idei tokiói nemzetközi filmfesztiválon nem mutatnak be kínai filmet, a beválasztott művet a szigetvitában tanúsított japán magatartás miatt nem engedik levetíteni.

Gemba Koicsiro a jobboldali irányultságú Le Figaróban egyebek mellett azt erősítette meg, hogy a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek “egyértelműen Japán területének szerves részét képezik”.

Hung Lej (Hong Lei) tájékoztatóján visszautasította a japán politikus kijelentését, s kifejezte, Peking szerint a szigetország jogtalanul törekszik állításának érvényt szerezni, a szigeteket erőszakkal és a nemzetközi törvények figyelmen kívül hagyásával megtartani. A Tiaojü (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigeteket Kína szent területének nevezte.

“A japán kormány és jobboldali politikusok nem mutattak őszinte szándékot arra, hogy megoldják a szigetek körüli vitát, amivel súlyosan megsértették a kínai emberek érzéseit” – fogalmazott annak a filmnek a terjesztője, amelynek vetítését visszavonták a tokiói nemzetközi filmfesztiválról.

A terjesztő szerint a Feng Shui című alkotás a legjobb film és a legjobb színésznő kategóriában volt esélyes. A fesztiválra a film rendezőjét és főszereplő színésznőjét is meghívták.

– MTI –

Címkék: , ,