Szigetvita – Peking a kínaiak biztonságának szavatolását kéri Manilától

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. május 11., péntek (MTI) – Peking szerint a filippínók Kína-ellenes tüntetésekre “buzdítása” elhibázott lépés és csak fokozza a feszültséget, s bonyolultabbá teszi a helyzetet Kína és a Fülöp-szigetek között – ismertette Kína álláspontját a külügyi szóvivő pénteki pekingi tájékoztatóján.

 

A dél-kínai-tengeri Huangjan (Huangyan), illetve a Fülöp-szigetek által Panatagnak nevezett sziget hovatartozása körüli vita közepette Manilában és külföldön filippínókat szólítottak fel arra, hogy pénteken fejezzék ki tiltakozásukat országuk kínai “megfélemlítése” miatt.

Kína ezzel egy időben arra kérte a Fülöp-szigeteket, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a kínai állampolgárok és a kínai érdekeltségű intézmények biztonságának és jogainak védelmére – jelentette ki Hung Lej (Hong Lei). A szóvivő egyben kifejezte reményét, hogy Manila tartózkodni fog a konfliktus élezésétől.

A napokban “biztonsági okokból” több kínai utazási iroda is leállította, felfüggesztette a Fülöp-szigetekre irányuló csoportos utaztatását – áll a Hszinhua hírügynökség összeállításában.

A szembenállást úgy kezdődött, hogy a Fülöp-szigeteki hatóságok – köztük fegyveresek – egy hónappal ezelőtt 12 kínai halászhajót ellenőriztek. Azóta diplomáciai összecsapások sora követte egymást és mindkét fél hajókat vezényelt a helyszínre.

Képes beszámolókkal megjelent hongkongi sajtójelentések szerint Hongkongban csütörtökön amerikai és Fülöp-szigeteki zászlót égettek a szigetország konzulátusánál; tüntetők tiltakoztak az ellen, hogy Manila jogot formál a dél-kínai-tengeri Hunagjan (Huangyan) szigetre. A demonstráció pénteken folytatódott.

A Fülöp-szigeteki fővárosban 200 ember vonult transzparenseivel a kínai nagykövetség elé, s míg napokkal korábban a kínai konzulátus épületénél kínai zászlót égettek, pénteken ezt a nagy számban kivonult rendőrségnek sikerült megakadályoznia.

Manila az utóbbi hetekben egyre hangosabban állt ki hirdetett jogaiért és az ország védelmi minisztere, valamint külügyminisztere is azt hangoztatta, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, valamint Leon Panetta védelmi miniszter biztosította az országot arról, hogy az 1951. évi kölcsönös védelmi szerződés alapján – adott esetben – kiáll szövetségese mellett.

Pekingben egy hónapon belül háromszor kérették be a Fülöp-szigetek külképviseletet vezető diplomatát. Legutóbb a kínai külügyminiszter-helyettes értésre adta: Kína minden előkészületet megtett arra az esetre, ha a Fülöp-szigetek tovább élezné a konfliktust.

A kínai hadsereg lapja csütörtökön egyértelműen kifejezte: a fegyveres erők nem engedik meg, hogy az ország szuverenitása a Huangjan-sziget fölött sérüljön.

A kínai médiában terjedelmes összeállítások jelennek meg, amelyekben történészek, szakértők, jogászok megszólaltatásával ismertetik azokat a nemzetközi egyezményeket és egyéb érveket, amelyekkel a vitatott hovatartozású sziget kínai fennhatóságát igyekeznek igazolni.

Egyértelműen elutasítják ugyanakkor azt, hogy az 1982-ben elfogadott Nemzetközi Tengerjogi Egyezményt (UNCLOS) hatálya kiterjedne a zátonycsoportra. A hivatalos kínai érvelés szerint az, hogy egy sziget egy ország partjaitól 200 tengeri mérföldön, vagyis a kizárólagos gazdasági övezet határán belül van, még nem jelenti azt, hogy az az ország az adott terület (sziget) felett ezáltal szuverenitást szerezne.