Szigetvita – fokozott éberség Kínában

Peking, 2012. május 18., péntek (MTI) – Kína “fokozott éberséggel” figyeli a Fülöp-szigeteki, illetve a Huangjan- (Huangyan) sziget körüli fejleményeket – mondta a kínai külügyi szóvivő pénteken azután, hogy Fülöp-szigetekiek egy csoportja a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri szigetre készült, hogy kitűzzék országuk zászlóját.

A Huangjan-sziget Kína területének része – erősítette meg Hung Lej (Hong Lei) megjegyezve, hogy ismerik azokat a sajtójelentéseket, amelyek a tervezett Fülöp-szigeteki akcióról szólnak, noha a legfrissebb hírek szerint úgy tudni, Benigno Aquino elnök közbelépésének köszönhetően a csaknem 20 fős csoport végül elállt a szándékától.

“Kína éberen figyel és kész megakadályozni minden nemű provokatív viselkedést” – hangoztatta Hung.

Hírügynökségi jelentések szerint a szigetekhez készült csoport vezetőjét, egy a Fülöp-szigeteki haditengerészet – szókimondásáról ismert – volt tisztjét, mobiltelefonján hívta fel az elnök és térítette jobb belátásra. Nicanor Fealdont egyeztetett a csoporttal, amelynek egy televíziós forgatóstáb is a tagja volt, s végül közösen úgy döntöttek, hogy eleget tesznek a kormány óhajának.

Mint mondta, az elnök úgy vélte, hogy akciójuk elhalasztása a jelen helyzetben inkább elősegítheti a kérdés rendezését. Aquino szavaiból az is kiderült, hogy Manila képviselői Pekingben tárgyalnak.

A Fülöp-szigetek vezetése a napokban nevezett meg két különmegbízottat, köztük egy kínai származású befolyásos üzletembert, és egy ugyancsak Kínával jó kapcsolatokat ápoló neves bankárt, akiket a szigetvita diplomáciai rendezésének elősegítésével bízott meg.

Peking és Manila napokkal ezelőtt egymást követően halászati tilalmat rendelt el a sziget térségében, s annak ellenőrzésére további hajókat irányított a helyszínre. Megfigyelők úgy vélték, a tilalom jó alkalmat kínál a kedélyek lehűtésére, a tárgyalásokhoz. A több mint egy hónapja tartó konfliktusban ugyanis eddig nem volt közeledés a felek között.

A Fülöp-szigeteken Kína-ellenes tüntetést szerveztek és a világ több pontján demonstrációkat hirdettek meg. Peking megszigorította a Fülöp-szigetekről származó gyümölcsimport ellenőrzését, s formálisan óvatosságra intette az oda utazni szándékozó kínai turistákat. E lépések következtében állítólag banánszállítmányok rohadnak a kínai kikötőkben, több mangószállítmányt maguk a filippínók borítottak a tengerbe; az utazási irodák leállították a csoportok szervezését, indítását.

Elemzők egyelőre nem látják világosan, hogy miféle – mindkét fél számára “elviselhető” – kompromisszum lendíthetné ki a holtpontról a két ország vitáját. Egyelőre ugyanis egyik fél sem tágít attól az álláspontjától, hogy a Huangjan-sziget, vagy ahogyan a délkelet-ázsiai országban nevezik, a Panatag zátony, a maga területének részét képezi.

– MTI –

Címkék: , ,