Szigetvita – Feszül a húr Peking és Manila között

Peking, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – Felújította tárgyalásait Manilában a Fülöp-szigetek és Kína, hogy megoldást találjanak a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri sziget miatt immár pattanásig feszült helyzetre; enyhülésre egyelőre azonban nem lehet számítani – számolnak be csütörtöki sajtójelentések.

Közben a Fülöp-szigeteken radikálisok kínai zászlót égetnek, és péntekre hazai és nemzetközi Kína-ellenes tüntetést hirdettek. Peking, csakúgy mint Manila, megerősítette, hogy felkészült szuverenitásának és területi integritásának védelmére.

A konfliktus forrása, hogy mindkét fél a maga szuverenitását hangoztatja a Huangjan (Huangyan) sziget, vagy a Fülöp-szigetek elnevezése szerint Panatag zátony és a körülötte lévő vizek felett.
Április közepén kínai halászhajókat ellenőriztek a térségben a Fülöp-szigeteki hatóságok, s a Peking által “zaklatásnak” minősített eset óta sorozatosak a diplomáciai összecsapások, a sziget közelébe pedig mindkét fél őrhajókat és halászhajókat vezényelt.

A legfrissebb jelentések szerint a manilai kormány továbbra is arra készül, hogy a hamburgi székhelyű nemzetközi tengerjogi bírósághoz fordul az ügyben. “A Nyugat-Fülöp-szigeteki-tengeren lévő helyzetre állandó, tartós megoldást szeretnénk” – jelentette ki indoklásul a manilai külügyminisztérium szóvivője.

Az ENSZ Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) – amelyet mindkét ország ratifikált – úgy rendelkezik, hogy a tengerparttal rendelkező országok a 200 tengeri mérföldön belüli területet kizárólagos gazdasági övezetükké nyilváníthatják. Ez azonban nem jogosítja fel őket arra, hogy megsértsék más országok szuverenitását – szól a kínai hivatalos álláspont. Manila szerint viszont történelmi hivatkozásokkal nem lehet jogot formálni semmilyen területre.
Peking korábban arra is hivatkozott, hogy a Fülöp-szigetek 1997-ig nem vitatta Kína szuverenitását a sziget felett, s azelőtt egyértelműen országa területén kívülinek tüntette fel térképein is.

Az elmúlt napokban mindkét részről keményedett a vita és az üzenetek hangneme, s Pekinget kellemetlenül érintette, hogy a politikusok és a média “feltüzelte” a Fülöp-szigeteki közvéleményt, aminek része volt abban, hogy radikálisok kínai zászlót égettek, és arra buzdították az embereket, hogy május 11-én rendezzenek tüntetéseket otthon és külföldön az ország jogaiért, Kína ellen.

Kína manilai nagykövetsége kedden azt tanácsolta a Fülöp-szigeteken élő állampolgárainak, hogy a várható tüntetések idején ne menjenek ki az utcára, és kerüljék az összetűzést a helybeliekkel.

A manilai védelmi miniszter szerdán úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy megvédi a Fülöp-szigeteket, ha bármilyen támadás éri az országot a Dél-kínai-tengeren. Voltaire Gazmint erről a múlt héten biztosították Washingtonban. Mint mondta, Hillary Clinton külügyminiszter és Leon Panetta védelmi miniszter közölte, hogy a területi vitában nem foglalnak állást, de tartják magukat az 1951-es kölcsönös védelmi szerződéshez. Albert del Rosario Fülöp-szigeteki külügyminiszter külön közleményben erősítette meg, hogy ez Washington álláspontja.

– MTI, Trebitsch Péter –