Friss hírek

2007.10.31. 08:43

DISCOVERY - A földi tudósok keresik a megoldást a megrepedt napelemtáblára

<p>Az amerikai tudósok lázasan elemzik azt a meghibásodást, amely a Nemzetközi Űrállomás egyik legfontosabb napelemrendszerén keletkezett, amikor az űrhajósok új helyre erősítették fel. Az űrállomáson tartózkodó Discovery űrsikló legénységéből két amerikai asztronauta a napelemek áthelyezésén dolgozott. Már befejezték a munkát, amikor kiderült, hogy a 31 napelemtábla közül az egyik 90 centiméter hosszan elrepedt.</p>

Ez a napelemrendszer kinyitva 76 méter széles. Egy 16 tonnás rácsszerkezet tartja, ezt helyezték át az űrhajósok, hogy az űrállomáshoz később csatlakozhasson majd két újabb laboratórium.

Az űrállomásnak három óriási napelemrendszere van, ezek közül az egyiknek a forgatórendszerével már korábban történt valami baj, a javítása miatt egy nappal elhalasztották a Discovery visszatérését.

Ebben a helyzetben az űrállomás energia-ellátása szempontjából még fontosabb rendbe tenni a most áthelyezett másik napelemrendszert, amelynek egyik táblája megrepedt.

Az űrhajósok tengernyi fényképfelvételt készítettek a repedésről, ezeket elemzik szerdán a földi tudósok.

Egyelőre a repülésirányítók reménykednek, mert a napelemtábla megrepedése miatt csak 3 százalékkal csökkent az áramtermelés. Ebből arra következtetnek, hogy a legfontosabb kábelek nem sérültek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!