Őszi út-mutató

Őszi út-mutató
Az őszi évszakváltozás kapcsán nemcsak az időjárási, hanem a látási viszonyok is nagymértékben változnak, romlanak, és ez jelentős hatással van a mindennapi közlekedésre.

Az őszi hónapokban a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Hogy mindenki haza érjen fogadják meg a rendőrség őszi út-mutatóját

Csúszásveszély!

A legtöbb problémát többnyire a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő vezetést igényelnek. A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban az előrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie. Talán az őszi időjárási viszonyok között történő közlekedés során van leginkább szükség a másik közlekedő partnerrel szemben tanúsított előzékenységre, messzemenő toleranciára.

Biztonságos őszi séta

Az őszi látási viszonyok távolságbecslésünket jelentősen befolyásolják. A pára, a köd, a még épphogy derengő napsütés erősen rontja ezt a képességet. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban jelentősen emelkedik a gyalogos és kerékpáros elütések száma, azonban ezek a balesetek megelőzhetőek! Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy rossz látási körülmények között jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során. Egy fényvisszaverő eszközzel ellátott gyalogos vagy kivilágított kerékpáros éjszaka már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatokat.


A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

  • Alaposan vizsgáltassa át járművének műszaki állapotát!
  • A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek. Ne használjon 4 mm-nél kisebb mintázat mélységű gumiabroncsot, és fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására!
  • Őszi időszakban a hidakon, felüljárókon és erdősávval védett útszakaszokon fokozottabban számolni kell az úttest csúszósságával. A száraz útszakaszról a vizes szakaszra való ráfutás ismertető jelei lehetnek az úttest felületének színváltozása, illetve a kerekek gördülése által okozott hanghatás növekedése.
  • Esőben a járművezető által belátott távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak. A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik.
  • Egyes utakon számítani kell arra, hogy az esővel együtt megjelenhetnek állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek. Az említett járművek által felhordott sár csúszóssá teheti az utakat.
  • Semmit ne csináljunk hirtelen! Haladásunk során a jármű stabilitása jeges útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon tragédiához vezethet. Gázlevétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet!
  • Különösen ősszel – amíg nem szokunk hozzá az új feltételekhez – a megváltozott perspektívát hibásan értékeljük: a dolgokat távolabbinak látjuk, mint a valóságban vannak. Ez elsősorban előzéskor vezethet veszélyes tévedéshez. Ráadásul ilyenkor a tárgyak belemosódnak a környezetbe, s nehezen észlelhetők. Az évszakváltás kapcsán gondoljunk erre is, és alkalmazkodjunk!
  • A korai sötétedés, az évszakra jellemző esőzések, ködösödés, párásodás jelentősen befolyásolják a láthatóságot is. Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között eltűnnek a színek, az árnyalatok, összemosódnak az alakok, nehezebb felmérni a távolságokat. Ilyen körülmények között még nehezebb észrevenni az úton, vagy az út szélén közlekedőket. Az őszi látási viszonyok távolságbecslésünket jelentősen befolyásolják. A pára, a köd, a még épphogy derengő napsütés erősen rontja ezt a képességet. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban jelentősen emelkedik a gyalogos és kerékpáros elütések száma, azonban ezek a balesetek megelőzhetőek!
  • Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy rossz látási körülmények között jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során! Egy fényvisszaverő eszközzel ellátott gyalogos vagy kivilágított kerékpáros éjszaka már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatokat. 

Balesetmentes közlekedést kíván a B.-A.-Z. Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

– B.-A.-Z. MRFK: Kommunikációs Iroda –

Címkék: , , , ,