Szexipar: húzóágazat

Erotika
Erotika
Számottevő szereplővé vált a magyar gazdaságban az erotika. A prostitúció önmagában több mint százmilliárd forinttal járult hozzá tavaly a bruttó hazai össztermékhez.

A teljes üzletág “értékteremtése” azonban ennek az összegnek a többszöröse: a nagyságrend ezermilliárdos lehet.

A bruttó hazai össztermék (GDP) alakulását összegző statisztikák szerint a magyar férfiak 2005-ben csaknem 125 milliárd forintot hagytak a prostituáltaknál. Vagyis a 15 évnél idősebb 3,9 millió férfi fejenként átlagosan mintegy 32 ezer forintot.

Arra viszont a statisztikusok sem tudják a választ: mennyit költöttünk az egyéb erotikus szolgáltatásokra és termékekre. Az ezekben utazó vállalkozások ugyanis bevallott eredményükkel a kereskedelem, a reklám és hirdetés, a lapkiadás, a turizmus, a vendéglátás, a rendezvényszervezés vagy éppen a kultúra fejezetben számolnak el.
A Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szerint a KSH alábecsüli az örömlányok forgalmát. Földi Ágnes pontos számokat maga sem mondott a lapnak, de úgy tartja: a teljes forgalom a statisztikusok által becsült összeg duplája is lehet.

Szerinte Magyarországon jelenleg mintegy 40 ezren végeznek fizetős szexuális szolgáltatásokat. Közülük a fővárosban hétezren dolgoznak. Nagy többségük egészségügyi ellenőrzés nélkül. Megfelelő igazolása Budapesten legfeljebb néhány tucat prostituáltnak van – közölte Földi Ágnes.

Erotika