Szex, drog és rock’n’roll

Szex, drog és rock’n’roll
Nyíregyháza – Bár szinte nincs olyan nap, hogy ne hallanánk vagy olvasnánk a kábítószer-használat veszélyeiről, Zacher Gábor toxikológus számos újdonsággal tudott szolgálni a napokban Nyíregyházán tartott előadásán. 

A tudatmódosító szerek és a zene, s a film kapcsolatán keresztül mutatta be, hogyan hatnak, mit okoznak a drogok, s hogy hogyan jelennek meg dallamokban, képsorokban. Az ismert szakember olyan ismert zenekarokkal és előadókkal kezdte, akik vagy leálltak a droghasználattal, vagy már belehaltak a fogyasztásba: utóbbiak közül részletesen foglalkozott Janis Joplinnal, Jim Morrisonnal, Jimi Hendrix-szel, a Rolling Stones-szal, ám mindenek előtt azokkal az együttesekkel, aki e téren úttörőnek számítanak.

Beszélt a Charlatans együttesről, melynek koncertjein a közönség együtt szívott a zenészekkel, a Warlocks-Greatful Dead zenekarról, akik a vég nélküli kollektív improvizációt valósították meg a drogok hatására, és Timothy Leary-ről, aki úgy vélte: az LSD-utazás nem más, mint egy zarándoklat.

A legendás Doors frontemberéről, Jim Morrisonról azt mondta: drogot fogyasztott, miközben dalait írta, így nem csodálkozhatunk azon, hogy azok egy része szinte teljesen érthetetlen, dalszövegei, s versei szimbólumrendszerének alapját szintén a szerek használata adta. Drogokkal élt a zseniális gitáros, Jimi Hendrix is, mint ahogyan sokáig a Rolling Stones tagjai is.

Utóbbiak ma már az ellen lépnek fel, amit ők maguk is hosszú évtizedeken át műveltek: míg régebben számos daluk szólt a gyógyszerfüggőségről és a drogokról, napjainkban, kiöregedve a szerhasználatból, dalaikkal rá akarják irányítani a figyelmet a szerek káros hatásaira.

Arra, hogy a drog nem válogat, s a szegényeket, gazdagokat ugyanúgy eléri, aki pedig beleesik a csapdába, csak ritkán menekül. A zenei bejátszások mellett filmrészletek is láthatók voltak, így a kábítószer hatásának első igazi megvalósulása a filmvásznon: Milos Forman Hair című alkotásában, vagy a Trainspotting, ami megmutatja, hogyan próbálnak kitörni a fiatalok ebből az ördögi körből és hogyan nem sikerül nekik.

Zenék és filmek, melyek alapját a drogok adják és melyek nem vezetnek drogfüggőséghez, de melyek megmutatják, a függőség mit okoz.

– Száraz Ancsa –