Szesztilalmat vezettek be egy ausztráliai kisvárosban

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: Budapest, 2012. január 30., hétfő (MTI) – Szesztilalmat vezettek be egy ausztráliai kisvárosban, miután rájöttek, hogy a településen gyakran előforduló öngyilkosságok hátterében a legtöbb esetben az alkoholizmus játszott szerepet: az intézkedés sikeresnek bizonyult.

 

A döntés értelmében a kisváros boltjaiban nem árulhatnak 2,5 százaléknál több alkoholt tartalmazó italokat.

Fitzroy Crossing Ausztrália északnyugati részén található. A mintegy 2500 lakosú városkában sok az alkoholista, és sűrűn történtek ezzel összefüggésbe hozható bűnesetek, illetve tragikus események. Főleg a nagy létszámú bennszülött lakosság volt kitéve veszélynek.

Az angol orvosi hetilap, a The Lancet tudósítása szerint a fordulópontot 2007 jelentette, amikor a településen 55 lakos halt meg. közülük 13-an öngyilkosságot követtek el, de szinte minden esetben az alkoholizmusnak volt szerepe a tragédiában. Hasonló ijesztő arányú volt a magzati alkoholos károsodás is.

A terhesség alatt történő alkoholfogyasztás fejlődési rendellenességeket, növekedési zavarokat és egész sor gondolkodási károsodást okozhat a gyermekkorban. A rendellenességek később az érintettek egész életére kihathatnak. Kiderült, hogy Ausztráliának ezen a területén a nők 60 százaléka fogyaszt szeszt terhessége alatt, és négy százalékuk hetenként legalább egy alkalommal öt italt is megiszik egy végtében. A statisztikák tanúsága szerint a bennszülött nők között kétszer annyi a súlyosan alkoholfüggő, mint a nem bennszülött nők csoportjában.

A szesztilalom első évének végére az alkohollal összefüggésbe hozható kórházi felvételek száma a felére csökkent, az iskolai tanítási részvétel 14 százalékkal növekedett, és a rendőrségnek 28 százalékkal ritkábban kellett beavatkozni.

A városka két bárjában kapható ugyan alkohol, de az italok ára a lakosság többségének megfizethetetlen.