Szerződés: még nem látták

Miskolc – A kórházak még nem kapták meg azt a szerződést, amely alapján márciustól működniük kellene. Hol tart a megye legnagyobb súlyponti kórháza a finanszírozási szerződéskötésben?

Ezt tudakoltuk kedd reggel dr. Csiba Gábor főigazgató főovostól, hallván a rádióból, hogy a kórházak új finanszírozási szerződéseiről tárgyalnak a fideszes vezetésű önkormányzatok és megyei közgyűlési elnökök.

– Legjobb tudomásom szerint a megye egyetlen kórháza sem tart előrébb nálunk. Egyelőre csak a minimumfeltételek meglétéről szóló önbevallás történt meg: intézményenként, szakmánként, ellátásonként. Ennek alapján szoktuk megkapni a működési engedélyeket az ÁNTSZ-től. Egyedül azon egységeknél szoktak meggyőződni a valós feltételekről, ahol olyan ellátás indul, ami korábban nem volt. Most például a mi kórházunkban ilyen a nefrológia, a Semmelweisben a tödőgyógyászat, a Diósgyőriben a reumatológia. A működési engedély birtokában szokás megkötni a fenntartók bevonásával a finanszírozási alapszerződést, aminek számos melléklete van, s amely a finanszírozásra vonatkozó részleteket tartalmazza. Ez már csak a biztosítási pénztár és az ellátó intézmény közötti megállapodás – magyarázta a főigazgató.

Ismeretlen feltételek

– Jelenleg fogalmunk sincs, milyen feltételeket kínál az OEP áprilistól, a szerződés-tervezetet még nem kaptuk meg, pedig már csak néhány nap van hátra – szögezte le dr. Csiba Gábor. – Így nehéz lesz felmérni, garantálható-e az intézmények működőképessége.
Dr. Ódor Ferenc, a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a megye kórházainak jövőjéről március 28-án tart sajtótájékoztatót.

Jobbat ígérnek:
A keddi Reggeli Krónikában az MSZP-s Kökény Mihály kijelentette: az új szerződések jobb feltételeket biztosítanak majd az intézményeknek. Hozzátette: az átalakításhoz több milliárd forintos pályázati keretből is részesülhetnek az egészségügyi intézmények.
A fővárosi kórházak, amelyek hétfőn kapták meg az április 1-től érvényes finanszírozási szerződések tervezetét, a Független Hírügynökség szerint azokban sok hibát találtak. Ezt a főváros egészségügyi bizottságának elnöke egy sajtóbeszélgetésen jelentette ki, szintén kedden. Szolnoki Andrea elmondta: a kórházak vezetőinek szerdáig kell kijavítaniuk a hibákat.