Szereti a hasát, szakács lesz

"Lábas Csaba"
"Lábas Csaba"
Lónya – Havi nyerteseink sorában nemrégiben egy fiatalembert is köszönthettünk. A beregi fővárosból érkezett nemrégiben a levél, amiben Lábas Csaba tudatta, örömmel fogadta, hogy karácsony előtt vacsorautalványt nyert.

Egy vacsorautalványt nyert a Kelet-Magyarországtól. Beszélgetésünkkor kiderült, nem egy ínyenc családapa, hanem egy mai fiatal, egy vagány srác forgatja rendszeresen a fakanalat személyében. Olyannyira szereti a konyhát – meg persze a finom ételeket – hogy hivatásul is a főzést választotta. A vásárosnaményiLónyában tanulja a gasztronómiát, s azóta napi rendszerességgel főz, mert igencsak megkedvelte a frissen készített meleg ételeket.


Csaba kedvence
Csülök Pékné
módra

A csülköt csontozzuk, majd borssal, fokhagymával, ételízesítõvel
fûszerezzük, olajjal meglocsoljuk. Néhány órát
állni hagyjuk ebben a pácban, majd tepsibe tesszük. Félig
fõtt cikkekre vágott burgonyát és hagymakarikákat
szórunk mellé. Pirosra sütjük és tálalhatunk.
Vigyázat, sütés elõtt a csülök bõrét
ne sózzuk meg, mert felhólyagosodik!

Már kicsi gyerekként is érdekelt az ételkészítés, mert mindig szerettem a hasamat és kíváncsi voltam, hogy lesz ebéd, a piacon, boltban vett nyersanyagokból. Emlékeim szerint első saját készítésű fogásom a sertéspörkölt volt, ami biztosan bográcsban készült. Nagyon szeretek a szabadban főzni, amikor megérkezik a jó idő rendszeressé válik grillezés, az udvari bulik a haverokkal – mesélte Csaba.
Vannak különleges kedvencei, de szinte mindent szeret. Úgy tartja, valami miatt mindegyik étel finom, vagy az alapanyagban, vagy az elkészítés módjában rejlik a titok. S nem is lehet számára egyetlen fogás sem mumus, mert mint minden jó szakácsnak, neki is el kell készítenie az első látásra bizarrnak tűnő ételeket is. Saját specialitása még nincs, de fogadkozik, egyszer kitalál majd valami finomságot, amit az ő nevével jegyeznek majd.

Számomra a legnagyobb dicséret az üres tányér, s ha a vendég megköszöni, finomnak ítéli a főztömet. A receptversenyre is azért jelentkeztem, hogy megmutassam mit tudok, s örülök, hogy a gyömbéres csibenyárs másnak is ízlett.

– Pók Viktória –