Szeretettel szelidíthetők Miskolcon

Greskovits Zsuzsanna önkéntes otthonában Tinával
Greskovits Zsuzsanna önkéntes otthonában Tinával - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – A viselkedészavaros ebek számára fejlődési lehetőséget ad a kutyarehabilitáció.

Az utcáról befogott, vagy menhelyre leadott állatok sokszor olyan traumákat élnek át, amitől túlzottan félénkké válnak. Mindezt csak nagy türelemmel, sok szeretettel lehet elmulasztani. Ennek érdekében hozta létre a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) a rehabilitációs programját, ami önkéntes alapon működik.

– A MÁSA-val még akkor ismerkedtem meg, amikor építették a jelenlegi telepüket a Sajószigeti úton. Egy kolléganőm vitt magával az egyik kutyagolás nevű programra, ahol lehetőség nyílik a menhely lakóinak sétáltatására és a velük való ismerkedésre. Havonta jártam a kutyagolásokra, és többekben felvetődött, hogy a lelkileg sérült, viselkedészavaros ebeknek szükséges lenne a rehabilitáció. Már nyugdíjba mentem, és van szabad kapacitásom, ezért úgy gondoltam, hogy megpróbálkozom vele – kezdte Greskovits Zsuzsanna önkéntes.

Cicákkal is kijön

– Magam is állattartó vagyok, a saját kutyámat, Tinát ugyancsak a MÁSA-tól hoztam el. Sajnos, a korábbi kedvencemet, a tacskó keverék Bonikát el kellett altatni. Közvetlenül utána érkezett nyolc évvel ezelőtt Tina az alapítványhoz, aki szintén egy 8-9 kilós kis fekete keverék. Az anyukáját elütötte egy autó, és őt egy farakás alatt találták meg a testvéreivel együtt. Megértettem, hogy ennek a pici kutyának most szüksége van rám. Még abban az évben befogadtam két cicát is az utcáról, akiket ivartalaníttattam. Ők is nagyon szeretik a kutyámat, legtöbbször egymást átölelve alszanak – mesélte beszélgetőtársunk.

Sikeres rehabilitáció

Az önkéntes szívesen osztotta meg a kutyarehabilitációról szerzett első benyomásait.

– Első alkalommal kaptam meg Zsivány Babát, egy közepes testű, keverék szukát, akivel azóta is foglalkozom. Olyan félénk volt, hogy még a gondozók sem tudták őt megsimogatni, vagy hozzáérni. Elbújt a házába, de ennek ellenére igyekeztem megszelídíteni kicsit. Bementem hozzá a kennelbe, és ott addig dicsértem a szépségét, okosságát, amíg megengedte, hogy megérintsem. Amikor már megsimogattam, akkor a következő lépés az volt, hogy rátegyem a pórázt. Később már a kennelen kívül sétáltam vele. Mára sikerült elérnem, hogy a kutyagolási napokon magától kijön, és bárkivel szívesen megismerkedik, de a többi kutyától még mindig fél. Egy másik kutyusnak, Csibésznek pedig olyan jól sikerült a rehabilitációja, hogy amikor gazdijelölt jelentkezett, pacsit adott a hölgynek, így azonnal örökbe fogadták. A többiekkel is idáig szeretnénk eljutni – árulta el Zsuzsanna.

Búcsúzásképpen arról kérdeztük a hölgyet, kinek ajánlja ezt a fajta szolgálatot.

– Néhány állatot vertek, kínoztak, éheztették korábban, és ilyen élethelyzetből mentették ki a MÁSA munkatársai. Másokat pedig egyszerűen leadták, vagy kölyökként kidobták, mint egy megunt játékot.

Fontos a rendszeresség

A kutyák számára fontos a rendszeresség, hogy legalább hetente látogassuk őket. Empátiás készség és kitartás mindenképpen szükséges, mert nagyon kell figyelni, hogy értsük az állat jelzéseit, amit egy naplóban vezetünk. A legtöbb kutyus inkább félénk és zavarodott, mint vad, de azért a fizikai erő is elengedhetetlen a nagyobb ház­őrző típusú ebekhez – zárta.

Detzky Anna