Szerencsről kerül a “három az egyben” az európai poharakba

Akt.:
Szerencsről kerül a “három az egyben” az európai poharakba
Szerencs – Új gyártósort indítottak be a szerencsi Nestlé Hungária gyárban hétfőn. Ez száz új munkahelyet jelent.

Szigorú intézkedések mellett, védőruhában és a biztonsági előírásokat betartva léphettünk csak be hétfőn a Nestlé szerencsi gyárába, hogy megtekinthessük az új gyártósor beindítását. Kísérő nélkül nem közlekedhettünk, és a felfestett útvonalat követve haladhattunk csak az üzemegységekben. A szabályok – például kötelező a korlátot fogni a lépcsőn menve – elsőre megmosolyogtatók, de a biztonságra ügyelő szakemberektől megtudtuk, ezeknek köszönhető, hogy több mint ezer napja nem volt baleset a gyárban.

És azt is megtudtuk: Szerencsről indult el a NESCAFÉ 3in1 terméke az európai piacra. A kávékeverékből évente összesen 1 milliárd tasakot adnak el Európában. A Nestlé Hungária a brit piac számára pedig speciális kiszerelés gyártásába kezdett, amelyhez az új gyártósort hétfőn állították üzembe. A 180 millió forintból megvalósult beruházás további 100 embernek ad munkát a szerencsi kistérségben, ezzel 480-ra növelve a gyár által foglalkoztatottak számát.

A legnagyobb svájci

Az új gyártósort a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója, Jean Grunenwald, Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete, valamint Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere avatta fel. Jean-François Paroz nagykövet beszédében kiemelte: Svájc a hetedik legnagyobb befektető Magyarországon, és a két ország kereskedelmi kapcsolatai az elmúlt évben örvendetesen fejlődtek. „Az elmúlt egy hónap során is jelentős mértékben bővültek a svájci cégek magyarországi beruházásai, amelyek fele Magyarország északkeleti megyéiben valósultak meg. A Nestlé a legnagyobb svájci beruházó és egyben munkáltató Magyarországon, amely több évtizedes jelenlétével erősíti a svájci–magyar gazdasági kapcsolatokat” – fogalmazott.

„Szerencsen sok évtizedes hagyománya van az élelmiszergyártásnak. A Nestlé beruházásainak és hosszú távú elkötelezettségének köszönhetően szaktudást és munkalehetőséget biztosít az itt élők számára” – ezt már Koncz Ferenc polgármester mondta a megnyitón.

A Nestlé ügyvezető igazgatója, Jean Grunenwald hozzátette: „Büszkék vagyunk rá, hogy vállalatunk gazdasági szerepe a szerencsi kistérségben meghatározó: összesen 480 embernek adunk munkát. Beszállítóink többsége magyar, akik több mint 6,5 milliárd forint értékben biztosítanak termékeket és szolgáltatásokat a szerencsi gyár számára”.

– N. Szántó Rita –

Gyári adatok

Az elmúlt több mint 10 év fejlesztéseinek eredménye, hogy a szerencsi gyár mára regionális instantkávé- és kakaó­központtá fejlődött. Az itt készülő termékek – köztük a Magyarországon is nagy múlttal rendelkező NESCAFÉ és NESQUIK italok – már 26 ország polcain érhetők el. Az éves termelés 30 000 tonna, ennek 80 százaléka exportra készül.

A gyár története

A Nestlé Hungária Kft., a Nestlé S.A. leányvállalata 1991-ben jött létre. Az elmúlt évek során a vállalat folyamatosan fejlesztette termékskáláját: jelenleg édesipari termékekkel, instant italokkal, reggelizőpelyhekkel, ásványvízzel, állateledelekkel, csecsemőtápszerekkel, valamint konyhai, nagykonyhai és fagyasztott termékekkel van jelen a magyar piacon. A Nestlé Magyarországon öt gyárában összesen közel 1600 embert foglalkoztat. Szerencsen kakaó- és kávétermékeket, Diósgyőrben üreges csokoládéfigurákat. Szerencsen 1923-ban indult meg a csokoládé és a csokoládés készítmények termelése. A II. világháború előtt az ország legnagyobb csokoládégyára Szerencsen működött.